Ökológiai kiránduláson vettek részt a fiatalok

Tartalmas program a Klímaváltozás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napján

Óbecse község Ifjúsági Irodája az óbecsei Környezetvédelmi Osztállyal és a helyi közvállalatokkal együttműködve november 4-én, szerdán a Klímaváltozás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja alkalmából oktató jellegű kirándulást szervezett a fiataloknak. Húsz fiatal vett részt a programon, akik élményekkel és új tudással gazdagodva tértek haza az egy napos útról.

– Óbecse község Ifjúsági Irodája gondot visel arról, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az ilyen fontos témákra, hogy gyakorlati oktatást nyújtson nekik. Amit a fiatalok a saját szemükkel látnak és a saját bőrükön tapasztalnak meg, sokkal jobban megmarad az emlékezetükben és nagyobb eséllyel fogják hasznát venni az életben. Így történt ez most.
Igyekeztünk tartalmas, tanulságos, ugyanakkor érdekes programot kitalálni nekik, ami által a jövőben sokkal jobban fognak figyelni környezetünk megóvására, a szelektív hulladékgyűjtésre, vagy a tudatos energiafogyasztásra- mondta Iva Kekić, az esemény megálmodója, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.

A középiskolás tanulók látogatást tettek az óbecsei Vodokanal Közvállalat Víztisztító telepén és a Vízgyárban, a Tiszamente-Óbecse Kft.-n belül működő Botra hulladéklerakón és a helyi újrahasznosítható üzemben, a műanyag feldolgozással és újrahasznosítással foglalkozó Granplast cégben, valamint a Beljanska bara Természetparkban. Végezetül szimbolikusan vegán ebéddel zárták a napot a Tatić szálláson. A fiatalok mindegyik helyszínen szakemberektől hallhattak ismertetőt az adott vállalat munkásságáról és az ott zajló munkafolyamatokról, melyeket
testközelből is megnézhettek, valamint megismerhették a Természetpark gazdag növény-és állatvilágát.

– November 4-én a Klímaváltozás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napjáról emlékezünk meg minden évben. Ami idén különösen nagy örömmel tölt el, az az, hogy ennyi fiatal bekapcsolódott ebbe az akciókba. A klímaváltozás egy igencsak komoly és égető probléma, amivel muszáj foglalkozni. Örülök, hogy idén ennyien összefogtunk és egy
ilyen sokoldalú, edukatív jellegű aktivitással járultunk hozzá a fiatalok oktatásához erről a fontos témáról – nyilatkozta Bojana Božić, az óbecsei Környezetvédelmi Osztály vezetője.

A fiatalok a szervezőktől szimbolikusan termoszt és szövetszatyrot kaptak, amit a műanyag üvegek és zacskók helyett használhatnak, ezzel is hozzájárulva környezetünk megóvásához és a műanyaggyártás csökkentéséhez. – Nagyon tetszett ez az egy napos kirándulás, mert sok új dolgot tanulhattam meg, amikről eddig nem volt alkalmam kibővíteni a tudásom.

Leginkább az újrahasznosítás kötötte le a figyelmem, hogy mi történik azzal a sok hulladékkal, ami kikerül a háztartásokból. Emellett, érdekesnek találtam a víztisztítás folyamatát is, nem tudtam, hogy mi mindenen
kell átmennie a víznek, mire hozzánk kerül ivóvíz formájában. Élveztem a mai napot, igencsak tanulságos volt – mesélte az edukatív kiránduláson Zsivkovity Loretta, az óbecsei Gimnázium tanulója, aki egyben az Ifjúsági
Iroda önkéntese is.

Ez nem az első alkalom, hogy az óbecsei Ifjúsági Iroda együttműködik Óbecse község Környezetvédelmi Osztályával. Már több alkalommal valósítottak meg ökológia eseményeket, akciókat, melyeken szintén fiatalok vettek részt.