Óbecse

Online szavalóverseny a Petőfi kultúrkörben

A hagyományt nem szakíthatja meg a rendkívüli helyzet sem

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében idén tizenötödik alkalommal valósult meg a Költészet-napja alkalmából meghirdetett szavalóverseny. A hagyományos vetélkedőt március elején tették közzé. Összesen harminckilenc szavaló nevezett be a megmérettetésre, Óbecséről és Bácsföldvárról.
– Sajnos a rendkívüli helyzetre való tekintettel a szavalóversenyt kénytelenek voltunk egy későbbi időpontban meghirdetni. A megmérettetés is online, a virtuális térben zajlott. A versenyre videofelvétellel lehetett benevezni. A zsűri a felvett szavalatok alapján osztályozta a produkciókat és osztotta ki a díjakat – nyilatkozta Cseszák Korcsik Anikó, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezője.
Az első és második osztályosok kategóriájában László Judit és Ozsvár Róbert, az Újvidéki Színház színművészei értékelték a diákokat. Az első osztályosok mezőnyében Horváth Miksa, a Petőfi Sándor iskola tanulója végzett az első helyen, őt Boldizsár Teodor követte, a Sever Đurkić iskolából. A harmadik helyet Bukli Benjamin, a Samu Mihály iskolából és Lovas Amadea, a Sever Đurkić iskola szavalója osztották. Hegedűs Júlia, aki a Samu Mihály iskola növendéke, különdíjban részesült. A második osztályosok kategóriájában a Petőfi Sándor iskola diákja, Butás Petra bizonyult a legjobbnak, Fajin Gyöngyi másodikként végzett, szintén a Petőfi Sándor iskolából, míg a harmadik helyet Bulatović Blanka érdemelte ki, a Samu Mihály iskolából. A zsűri különdíjat ítélt oda Sőregi Hunornak, aki a Petőfi Sándor iskola tanulója.
A harmadik és negyedik osztályos tanulók, valamint a felsős diákok versenyében, Elor Emina és Szalai Bence, az Újvidéki Színház színművészei döntöttek arról, hogy ki teljesített a legjobban. A zsűri igencsak nehéz feladattal kellett, hogy szembenézzen. Elmondásuk szerint öröm volt ennyi tehetséges, szépen beszélő és szorgalmas diákot látni, hallgatni.
– Művészettel foglalkozni csodás dolog, sokszor felemelő, ugyanakkor egy-egy mű, előadás és előadó megítélése nagyon szubjektív dolog. Mindenkinek más tetszik, mindenki mást keres, és igazán senkinek nincs igaza, illetve egy kicsit mindenkinek igaza van. Minden produkcióban találtunk valami egyedit és szépet, ezért mindenki megérdemelné, hogy külön kiemeljék, dehát ez mégiscsak verseny, ezért kénytelenek voltunk dönteni és eredményt hirdetni. Fontosnak tartjuk elmondani, hogy végül mi alapján választottuk ki a nyerteseket. Elsősorban olyan tényezőket vettünk figyelembe, mint a beszéd, azaz az artikuláció, a hangzók és a hang tisztasága, a hangsúlyozás, az érthetőség… Másik fontos szempont a versválasztás volt – mondta Elor Emina.
A harmadik és negyedik osztályosok között első díjban részesült Kisutcai Ivett és Farkas Larissza, ők mindketten a Petőfi Sándor iskola tanulói. Második helyen végzett a bácsföldvári Fülöp Adél, a harmadik helyet pedig a Petőfi Sándor iskola diákja, Bátori Simon érdemelte ki. Ebben a kategóriában két különdíjat is kiosztottak, Gondos Rékának és Hallai Viktornak, akik mindketten a Petőfi Sándor iskola képviseletében vettek részt a versenyen. A felsősök közül Koncz Antónió, Herbatényi Botond és Hódi Lúcia bizonyultak a legjobbnak. Mindhárman a Petőfi Sándor iskola tanulói.
– A fiatalok jó érzékkel találták meg a korukhoz és lelkükhöz közel álló műveket, valamint jól is értelmezték őket. A jövőben is arra bíztatjuk a szavalókat, hogy olyan szöveggel foglalkozzanak, ami jelent valamit a számukra, amit szeretnek, és a legfontosabb, amit el akarnak mondani. Csak így tudják a vers mondanivalóját, hangulatát és érzésvilágát hozzánk, a hallgatókhoz is eljuttatni. A legfontosabb szempont maga az előadás volt, azaz hogy mennyire hatásosan közvetítették felénk a vers gondolatait, érzéseit. Látszik, ha a verssel van mondandójuk a fiataloknak, ha átélik, amiről szavalnak. Összességében ez határozza meg milyen hatást tudtak kiváltani bennünk, a nézőkben – nyilatkozta a zsűri másik tagja, Szalai Bence.
Minden díjazott ajándék-könyvcsomagban részesült, melyet a szervezők házhoz szállítottak, hiszen nem szerették volna, ha majd csak szeptemberben, a következő iskolaév kezdetén jutnak el a díjak a szavalókhoz.
A szavalóverseny a budapesti Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásával és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével valósult meg.

Dijana Peter