Друштво

Општина Бечеј Covid -19: Периодични извештај, 15.03. – 31.03

У Бечеју je као и у целој земљи у другој половини марта поново је скочио број новозаражених ковидом тако да је на дневном нивоу било сад и преко 40 заражених. Такође је порастао и број тестирања и на антигенским и на PCR тестовима, у овом периоду је било 1429 особа које су тестиране на присуство вируса. Четврти талас епидемије сад већ залази у други месец.

У овом тренутку је у Бечеју 2.583 грађана и званично прележало ковид и то ако се не рачуна први талас у марту прошле године и током прошлог лета о којем немамо никаквих званичних података.

И даље је број оних који су стварно прележали вирус вероватно много већи јер грађани из разних разлога, углавном да заштите породицу, посао и сл. избегавају да иду на тестирања. Ово је сад посебно опасно, и ту треба скренути пажњу, јер током овог новог таласа очигледно је да су клиничке слике заражених све лошије, све је више њих који веома брзо заврше у болницама, посебно они који већ на неки начин имају нарушени имунитет или имају хроничне болести. Има и све више особа код којих се нагло дешавају компликације па се клиничка слика пацијента преокрене у једном дану или у року од неколико сати. Судећи према свему виђеном до сада током овог новог таласа, за прва два таласа пандемије је свакако било специфичније да је било много више заражених са лакшим клиничком сликом, па и оних који су потпуно били асимптоматични и вероватно прележали вирус а да тога нису били ни свесни. Сада је то ретко случај. Из медија такође можемо да видимо да је овакво стање, па и још горе, и у другим градовима, да су болнице пуне. Ово је за нас у Бечеју веома важно јер су нама најближе болнице удаљене чак на 50-так километара и потребно је да заражени Бечејци добро обрате пажњу на то како се осећају док су у изолацији, да се обавезно обрате лекарима уколико примете неко драстичније погоршање. Ипак, похвално је да су наши суграђани мало диспциплинованији и поштују мере опреза и заштите током личног кретања и комуникације бар у затвореним просторима. Маске се и даље не носе напољу, на улици и на отвореном иако је у оваквим данима кад је епидемија у експанзији и то препоручљиво.

Новозаражених случајева на подручју наше општине у другој половини марта било је 574 (што је преко сто више него у претходном периоду извештавања. Тренутно је 664 активних случајева у општини што је огроман скок у односу на претходни период извештавања. Геронтолошки центар се и даље налази на списку у државној бази социјалних установа у којим је присутан вирус, али податке о томе колико је њих тачно заражено од ове установе и даље не добијамо, барем не медији.

Опао је драстично и број вакцинација па је током овог периода чак девет дана потпуно обустављен на пунку за имунизацију. У другој половини марта грађани су углавном вакцинисани кинеском вакцином Синофарм а пристигле су и нове дозе Фајезерове вакцине, овог пута за ревакцинацију углавном и једним делом за вакцинацију првом дозом за становништво. Укупно је током овог периода вакцинисано 539 наших суграђана, ревакцинисано 868.

Закључно са 30.3. на пункту за имунизацију у Бечеју је дато 8.797 вакцина, од тога је прву дозу примило 5.031 грађана а ревакцинисано је 3.766.

Током овог периода повећао се драстично и број хоспитализованих особа на око 28. Наравно и даље немамо званичне података да ли је и колико особа преминуло у овом периоду од последица заразе корона вирусом јер те податке нам Штаб за ванредне ситуације општине Бечеј не доставља у редовним извештајима.