Друштво

Општина Бечеј: Инвестиције у образовну инфраструктуру (сумирано)

Током претходних неколико месеци док је у школама за ђаке и наставнике трајао распуст у већини школа у општини Бечеј рађене су реконструкције на инфраструктури. Негде су радови започети и још трају, негде завршени а неке школе тек очекују велике инвестиције.

Сумирано, како је најавио председник општине Бечеј, др Вук Радојевић који је на самом почетку школске године обишао један број школа биће то улагање од око 200 милиона динара.

Од ове цифре највећи део свакако иде у најављену комплетну реконструкцију школе „Братство“ и то зграде која се налази у улици Ђуре Јакшића. За ову велику инвестицију која предвиђа вео-ма обимне радове на санацији зграде Покрајинска влада издвојила је око 157 милиона динара. Почетак на реализацији так следи, али је уговор са Владом потписан и сада следи јавна набавка, избор извођача и коначно да се почне са радовима. Наравно деца ће из ове школе мо-рати за једно време да буду измештена у друге школе и делом у другу зграду школе у Доситејевој улици.

За други капиталну инвестицију, реконструкцију школе „Север Ђуркић, а  која је најављена још пре неколико година и за коју ће бити потребно чак неколико пута више средстава од наведене инвестиције, за сада се зна да је пројекат начелно одобрен од стране Фонда за капитална улагања али да се током претходних неколико година мењала цена радова, мењан је и пројекат сам али и да је та процедура, према најавама из општине, при крају. Последња информације је да је пројекат у начелу и даље одобрен али да је у међувремену пројектна документација поново прерађена и да је цена предвиђених радова сад достигла већ око 570 милиона динара. Овај пројекат се сад налази у ингеренцији Министартства за јавна улагања и од њих тренутно зависи када ће овај пројекат почети да се реализује.

У међувремену пред почетак ове школске године чак неколико школа је ушло у радове на објектима. Па је тако у школи „Светозар Марковић“ из Бачког Градишта, сам председник општине приликом посете школи најавио реконструкцију фискултурне сале и крова зграде.

У ОШ „Петефи Шандор“ претходних неколико година било је доста инвестиција. За ову годину Покрајински секретаријат за спорт и омладину је одобрио 11.5 милиона динара за уређење школског дворишта и школских спортских терена. Да, подсетимо пре две године у овој школи је коначно завршена и нова фискултурна сала као и учионице у старом делу зграде, првобитној згради школе као и санитарни чвор. Ова школа је у неколико наврата добила велике инвестиције у опрему и наставна учила у претходне две године.

Када су у питању улагања у средње школе ове године је за Гимназију одобрена сума од око 6.5 милиона динара да се уреди фасада зграде из Зелене улице.

У Економско-трговинској школи такође се у последње две године ради фазна реконструкција па је тако пред сам распуст ове године завршена реконструкција учионица на спрату школе и дела поткровља као и ходник, ранијих година урађена је реконструкција и дворишне зграде комплетно и школског дворишта. За овај циклус радова од Покрајинског секретаријата за образовање је обезбеђено око 13.6 милиона динара што уз учешће локалне самоуправе од 3.4 милиона чини укупну суму средстава који су обезбеђени за реконструкцију крова школе и хидрантске мреже. Тренутно је то у фази да су сви пројекти одобрени и средства обезбеђена и прибављена је већина дозвола. Наиме, ова зграда је једна од најстаријих у граду па је под заштитом и Завода за заштиту споменика културе. Почетком године је већ реконструисан део крова зграде који школа дели са Градском позориштем сада ће бити сређен други део овим пројектом.

У школи „Шаму Михаљ“ у Бечеју Покрајински секретаријат за образовање такође је одобрио средства у износу од око 12 милиона динара и то за уређење доњег дела зграде, већ током распуста постављена је изолација у школи па је сада на реду малтерисање и кречење али тек након тога крећу већи унутрашњи радови, креће замена столарије. За сада деца још увек иду у ову школу тако што су распоређени у две смене али се предвиђа да би сви унутрашњи радови потрајали негде до средине децембра. У том периоду вероватно ће деца морати да буду измештена из школе у неке друге зграде у граду и због тога је ова образовна установа затражила и помоћ локалне самоуправе око превоза ученика у друге делове града.

Када су у питању школе у насељеним местима највећа реконструкције очекује школу „Шаму Михаљ“ у Бачком Петровом Селу. Покрајински секретаријат за образовање одобрио је 3.6 милиона динара за изолацију зидова у школи. Поред тога у школи планирају такође неколико већих пројеката за који кажу да ће им бити потреба велика подршка и Покрајине али и локалне самоуправе. Према речима руководства школе они већ имају припремљене углавном пројектну документацију за детаљну реконструкцију школске сале као и школског дворишта. Док се ради изолација школе деца тренутно похађају наставу у две смене, виши разреди пре подне а малишани из нижих разреда иду после подне. У школи се надају да ће већ следеће полугодиште школа моћи да изводи једносменску наставу.