Економија

Општина Бечеј: Категоризација туристичког смештаја

Општина Бечеј је на свом сајту објавила јавни позив свим физичким лицима са територије општине Бечеј да „изврше категоризацију угоститељских објеката у којима пружају услуге смештај“.

Ово важи за све који намеравају да издају куће, апартмане или собе за посетиоце и наплаћују смештај. Законом о угоститељству прописана је обавеза угоститеља који пружа услуге смештаја у објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и објектима сеоског туристичког домаћинства да изврши категоризацију тих објеката.Захтев за категоризацију се подноси преко еТуристе.

„Позивамо сва физичка лица која услуге смештаја пружају на начин супротан наведеном закону да се у што краћем року обрате јединици локалне самоуправе и поднесу захтев за категоризацију угоститељског објекта за смештај (кућа, апартман, соба или сеоско туристичко домаћинство)“ – наводи се у обавештењу Општинске управе Бечеј.

По добијању решења о категоризацији угоститељски објекат и угоститељ ће бити евидентирани у систем еТуристе, на који начин ће, у складу са позитивним прописима, моћи да наставе са пружањем угоститељских услуга смештаја на законит начин.

Физичко лице у наведеним категорисаним објектима угоститељске услуге може да пружа непосредно или преко посредника, који може бити само правно лице или предузетник. У случају посредовања физичко лице и посредник закључују међусобни уговор који се ради евидентирања доставља органу јединице локалне самоуправе.

У супротном, физичко лице је прекршајно одговорно, а запрећене казне се крећу у распону од 150.000 до 350.000 динара.

За све додатне информације и пружање стручне помоћи стојимо на располагању и можете нам се обратити путем мејла: marija.korovljev@becej.rs или на телефон 064-895-90-86.Такође, могуће је и обратити се Министарству туризма и омладине путем имејла turizam@mto.gov.rs или eturista@mto.gov.rs као и на телефоне 011/314-96-70 и 011/313-96-71.

Фото: ТО Бечеј