ВестиЕкономија

Општина Бечеј: Конкурси за унапређења туризма

У Општини Бечеј, 19. марта, одржана конференција на тему унапређења туризма. Том приликом представљена су два програма које спроводе Министарство за туризам и Покрајински секретаријат за туризам. У питању су два конкурса која су расписана прошлог месеца од којих је један за кредитне линије за предузетнике у туризму а други за бесповратне субвенције за салаше, етно куће и друга пољопривредна туристичка газдинства у руралним подручјима.

Овој конференцији присуствовали су покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, посебни саветник министра туризма и омладине Есад Хоџић, председник општине Бечеј др Вук Радојевић и члан Општинског већа задужен за спорт, омладину и туризам Дане Мандић. Поред њих на конференцију су били позвани и већи број бечејских угоститеља, власника смештајних туристичких објеката, представници Туристичке организације Бечеј и других организација које се баве туристичким радом у Бечеју.

На самом почетку председник општине Бечеј, др Вук Радојевић је отворио скуп говорећи о капацитетима и правцима развоја туризма у општини Бечеј, износећи податке порасту броја смештајних капацитета у последњих неколико година што сведочи о развоју ове привредне гране на локалном нивоу.

Према његовим речима општина Бечеј је у претходних десетак година начинила значајне кораке у погледу унапређења туризма и повећања броја ноћења, те је тако прошле године у односу на 2022. забележен пораст ноћења за чак 171 одсто, односно више од 24.000 ноћења.

„Сведоци смо да су смештајни капацитети проширени током ових година и то такође говори у прилог развоју туризма на локалном нивоу. Од 2012. када сам први пут био изабран на функцију председника општине, јасно смо се определили за развој спортског туризма. Спортска инфраструктура је унапређена и на основу тога бележимо значајан број туриста, спортских екипа које долазе овде на припреме. Знајући да је улагање у инфраструктуру важно за унапређење туризма, реконструисали смо градски трг, на којем се сваке године окупља велики број грађана и посетилаца манифестација „Бечеј ноћу“ и „Бечеј фолк фест“ и манифестациони туризам је грана којој смо се такође посветили“ – рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Покрајински секретар за туризам, др Ненад Иванишевиће је го-ворећи о субвенцијама рекао: „До сада смо у Бечеј инвестирали за разне потребе негде око 15 милиона динара што Министарство за туризам, што Покрајински секретаријат за привреду и апсолутно смо спремни да у том смеру даље радимо. После следећег ребаланса буџета расписаћемо још један конкурс за подршку женском предузетништву и туристичким објектима и за набавку нових машина и опреме. Ја вас позивам да конкуришете на наше конкурсе јер износи нису безначајни – само на прошлом конкурсу смо за туристичке капацитете поделили негде око 400 милиона динара. Ово данас што представљамо овде је заједничка акција Министарства и Покрајинског секретаријата за туризам и ово је прва презентација коју радимо баш овде у Бечеју. После овога идемо у Зрењанин, Сомбор и још неке градове по Војводини.“

Посебни саветник министра туризма и омладине Есад Хоџић је присутним привредницима и предузетницима из Бечеја представио две линије које је Министарство наменило за ове потребе.

„Министарство по први пут сада излази са овим програмом подстицајних бесповратних средстава, грантова, али већ дуги низ година имамо други програм – кредитна средства. У питању су врло повољна кредитна средства где је камата 1% на годишњем нивоу на 6 година са грејс периодом од 1 или 2 године у зависности од пројекта. Врло мало се, на жалост користе та средства. Министарство има на годишњем нивоу на располагању око 300 до 350 милиона динара али је, на пример, прошле године искоришћено само 49 милиона динара. То су тренутно најјефтинија новчана средства на тржишту, са 1 посто камате јер комерцијалне банке су сад већ на 7 и 8% камате. Један од разлога за ово је неинформисаност туристичких привредника. На овом конкурсу за кредитна средства могу да учествују правна лица, предузетници, сеоска туристичка домаћинства, битно је да фирма буде регистрована две године и да има два позитивна биланса, да је фирма уписана у регистру за делатности за угоститељство, наравно да се попуни захтев, преда документација, бизнис план и све оно остало што је за сваки кредит потребно то може да буде хипотека 1:1 што је такође врло повољно и прихватљиво за привреду. Предмет конкурисања као и за субвенције може бити проширење и унапређење туристичке угоститељске понуде (смештајни капацитети, ресторанске услуге, околни садржаји, куповина мобилијара, куповина плутајућих средстава). Конкурс траје до 1. септембра ове године.“ – рекао је Хаџић.

Он је додао да је ова конкурсна линија која је крајем фебруара отворена за субвенције за све предузетнике у туризму на максимал-ни износ од 2.9 милиона динара са бар 10 посто учешће намењена су за пољопривредна туристичка газдинства, физичка лица која су регистрована у евиденцији Е-туриста, категоризована домаћинства. Овај конкурс се првенствено односи на салаше, етно куће у рурал-ним подручјима. Овај конкурс траје до 15. априла.

На подручју општине Бечеј је за сада од туристичких предузећа који су предмет овог конкурса за субвенције регистрован званично само један салаш. Такође нема регистрованих ни етно кућа тако да је пре свега на конференцији било доста питања о томе да ли неко од присутних предузетника има могућност да конкурише на поменутим конкурсима што су представници министарства и покрајинског секретаријата појаснили али су такође и понудили помоћ и поделили информације како да са њима ступе предузетници у контакт ако имају неке недоумице и питања.

Већина присутних у сали били су власници неког облика туристичко-угоститељског предузећа. Највећи број питања даље у разговору која су постављали учесници била су везана за услове оба конкурса а тицали су се гаранција, хипотеке, категоризација предузећа и газдинстава као и у вези са кредитима, фискализацијом и пореским обавезама.

На овој конференцији поменути су и проблеми око легализације појединих објеката, односно да ли и угоститељски објекти уз Тису могу да конкуришу за средства. Од представника и Министарства и Покрајинског секретаријата могло се чути да само законски легални објекти могу да конкуришу за било каква подстицајна средства или кредите што искључује објекте који су саграђени на заштитном простору уз воду а који су и даље законски нелегални. Према њиховим речима законски то може, за сада, да реши само тако да они буду уклоњени са тог простора.