Друштво

Општина Бечеј: Ликвидација бушотина на базену

Општина Бечеј у протеклом периоду активно је радила на решавању проблема геотермалних бушотина, које се налазе у оквиру комплекса отворених базена спортског центра. Предузет је низ неопходних активности, састанака како би се санирао овај проблем, а тим поводом председник општине Бечеј, др Вук Радојевић одржао је конференцију за медије како би известио јавност о досадашњим корацима локалне самоуправе. Овој конференцији присуствовали су и Владислав Божовић, руководилац сектора за безбедност и здравље у НИС-у, начелница Одељења за урбанизам Даниела Дорословачки и члан Општинског већа задужене за спорт и омладину Дане Мандић.

Др. Вук Радојевиће, председник општине Бечеј, је на почетку истакао је компанија НИС показала пуну друштвену одговорност и да ће о свом трошку санирати четири геотермалне бушотине, као што је то био случај и са артешким бунаром у Доњем граду. Обавеза Општине Бечеј је да изврши припремне радове, како би механизација НИС-а могла да приступи бушотинама.

„Сада када говоримо о ванредној ситуацији на базену, тамо имамо четири бушотине које су почеле да испуштају одређене гасове и то највише метан и то је разлог зашто је базен затворен, зашто није у функцији за ову купалишну сезону. Свима нам је због тога жао али то су неке околности које нико није могао да предвиди. Предузели смо све неопходне кораке и желим да се захвалим Покрајинској влади посебно председнику Игору Мировићу који је био све време при руци Општини Бечеј у комуникацији са генералним директором НИС-а, затим Покрајинским секретаром за енергетику Огњену Бјелићу са којим сам имао више састанака и директорима из НИС-а где је увек постојало пуно разумевање и добра воља да се реши ова ванредна ситуација. Било је пуно проблема у смислу набавке и допремања неопходна механизације за санирање ове четири бушотине на базену, НИС је са своје стране предузео све да набави и допреми ту механизацију. Оно што смо се договорили је да припремне радове, како би та механизација могла да приступи извођењу главних радова, у смислу обезбеђења прилаза бушотинама јесу обавезе Општине Бечеј. Сви остали радови око санирања и затварања бушотина су обавезе НИС-а. Такође имао сам разговор и са председником покрајинске владе који је обећао подршку Општини Бечеј и у финансијском смислу, тј. да ће нам обезбедити средства неопходна за те припремне радове.“ – рекао је др Вук Радојевић.

Ситуација на базену је таква да захтева велик обим радова и то доста комплексних радова. Тренутно се ради на припреми путева и комплетног терена како би ми са нашом механизацијом могли да приђемо. У питању су четири бушотине, водене, оне су бушене пре вероватно чак и Првог светског рата и не постоји никаква документација о њима што заиста представља прилично велик проблем за нас који би требало да изведемо ликвидацију тих бушотина. То значи да не постоји никаква техничка документација о томе која је технологија коришћена тада, можемо само да претпоставимо. Упитан је и квалитете материјала који је тада коришћен, који је тада био доступан на тржишту. Из свега тога произилази да се свему томе мора озбиљно приступити. Додатна отежавајућа околност и додатни фактор је то што те бушотине производе гас и то поприлично велику количину гаса. Према неким мерењима која су рађена 80-тих година оне производе на 1 кубни метар воде један кубни метар метана, а ту је прилично велика продукција воде. Морам напоменути да је веома ризична ситуација за све оне људе који се нађу у тој зони и колико мало је потребно да цела ова ситуација ескалира у нешто што нико не жели. Ми смо из НИС-а вољни да сарађујемо и да помогнемо да се ова ситуација реши. Ова технологија која је овде коришћена за изградњу ових бушотина је потпуно нешто друго у односу на технологију којом ми располажемо и са којом сада радимо, потпуно нешто друго у односу на савремене методе. У том смислу ми смо морали да се додатно ангажујемо да бисмо набавили, допремили, купили, обезбедили алате који су потребни за овако мале пречнике. Просто, ми не радимо са тако малим пречницима, са таквим бушотинама и то је био један од фактора који је проузроковао време, да дођемо ето негде и до средине јула. На жалост таква је ситуација. Ми смо морали и да припремимо наше програме за извођење радова јер не желимо да никог угрозимо па и наше запослене који буду изводили радове нити било кога у околини, или неке објекте. Морамо имати у виду и саму конфигурацију терена и саме објекте који се налазе на базену. Нама као извођачу би највише одговарало да је то нека отворена ливада без неких ограничавајућих фактора али ми се морамо прилагодити конфигурацији терена на којем радимо. “ – рекао је Владислав Божовић и додао да не може тачно да прецизира које вреће ће бити неопходно да се радови заврше јер прво треба да сачекају да се терен и приступ ураде али и када се крене са радовима технички ту постоје још неке непознанице које се тичу стања бушотина или дубине. Све то је додатни фактор који се мора узети у обзир када се процењује време трајања радова.

У сваком случају, он је додао да када се заврше радови бушотине ће бити ликвидиране јер је велики гасни фактор ту у питању. „Дакле, нећемо радити никакву привремену санацију. Ми ту не можемо започети радове па онда са тим радовима стати, повући се и оставити то тако јер то ситуација не дозвољава и у том смислу ми морамо бити адекватно припремљени да када кренемо са извођењем радова да те радове можемо да извршимо до краја.“ – додао је Божовић.

Председник општине др Вук Радојевић је напоменуо да је опрема коју је НИС морао да набави ове четири бушотине посебна и да је набављена из Румуније, НИС је платио ту опрему и допремио да би решио ове четири бушотине, за то је било потребно време што је резултирало пролонгирањем свега за ова претходна два месеца.

„Када су у питању припремни радови ми смо као локална самоуправа обавезни да испоштујемо све законске процедуре. Мора најпре да се уради предмер и предрачун радова и да на основу тога тражимо износ средстава од Покрајинске владе коју ће они издвојити из текуће буџетске резерве па да спроведемо неопходну процедуру за избор извођача. Предрачуни су урађени очекујемо на седници Покрајинске владе да нам се одобре средства и да можемо да одаберемо извођача. НИС је већ са потенцијалним извођачима обавио састанке и консултације шта је то што би требало да се уради на терену. Ја очекујем да тај посао може бити урађен, у зависности од седнице Покрајинске владе и након доношења одлуке на седници, у року од десетак дана.“ – рекао је Радојевић.

Када су у питању евентуални ризици током извођења радова, а с обзиром на ситуацију са цурењем гаса, представник НИС-а је рекао да они поседују сву могућу опрему која ће ставити све ризике под контролу, да постоје одређени ризици али да ће ти ризици бити у контролисаним условима и то ће бити само на простору где се конкретно изводе радове. Он је додао да не постоји могућност да се ти ризици прелију на околне објекте или окружење.

Радојевић је још једном нагласио да је на том делу базена и комплекса проглашена ванредна ситуација и да она и даље траје, да ситуација није нимало наивна и да грађани имају то у виду и да тамо није дозвољен неовлашћени улаз и да се понашају одговорно.

„Ми смо овоме приступили озбиљно, Штаб за ванредне ситуације је прогласио ванредну ситуацију на територији комплекса базена и још једном апелујемо на грађане да имају ту чињеницу у виду и да избегавају тај простор.“

Владислав Божовић је додао да је тамо велика концентрација метана и да је метан изузетно запаљив и експлозиван гас и довољна је једна варница да се десе нежењене последице.

Представник НИС-а Владислав Божовић је, када су у питању његове процене када би радови могли да буду завршени, рекао да он не очекује да ће то бити завршено током ове купалишне сезоне. Председник општине др Вук Радојевић је рекао да уколико буду завршени радови остатак купалишне сезоне, па и у септембру месецу ако то дозволе временски услови биће базен бесплатан за кориснике.

На наше питање шта ће се десити са жутим базенима након ликвидације бушотина на базену и да ли је рад Јодне бање такође угрожен директор ЈП „Водоканал“ Зоран Грбић је нашој редакцији одговорио да је Јодна бања прикључена на геотермалну бушотину која се налази у Горанском парку и да се прикључак налази непосредно код објекта Јодне бање. Он је такође потврдио да су базени били прикључени да ове бушотине које су сада у поступку ликвидације али да ће бити веома лако прикључити и спољне мале базене са жутом водом на тај прикључак с обзиром на локацију тако да ће ти базени и даље бити пуњени.