Општина Бечеј: Министарство финансија одлучује о отварању нових група у вртићу

Министарство финансија Републике Србије надлежно је да одлучи о томе да ли ће Општина Бечеј као оснивач ПУ „Лабуд Пејовић“ добити дозволу да отвори још одељења у овој установи. Наиме, ове године током уписа показало се да је број група и места у вртићима недовољан. ПУ „Лабуд Пејовић“ затражила је од општине да им се дозволи да отворе нове групе и да се деца која су остала „испод црте“ приме. Отварање нових група захтева и повећање броја наставног и другог особља па самим тим и масе плата које имају на располагању а за све то је потребно не само одобрење Општине Бечеј као оснивача него о надлежног министарства (у овом случају финансија). Родитељи деце која су остала неуписана у вртић су се након објаве листа окупили и у центру града да негодују. Они сматрају да је за децу веома важно не само да их неко причува док су на послу него је за децу веома важно похађање предшколских установа пре свега због социјализације и због васпитно-педагошког рада са њима који они код куће од бака/дека сервиса или бебиситера не могу да добију.

Из општине Бечеј надлежни тврде да они имају и паре и добру вољу да омогуће ПУ „Лабуд Пејовић“ да приме сву децу која су пријављена али да то у овом тренутку не зависи од њих.

„Ове године је преко 70 деце остало неуписано. Око педесет посто од тога је деце чија оба родитеља раде. Нама није проблем новац да то решимо, ми то из буџета можемо да издвојимо, али ми за сваку годину имамо планиране масе плата и за вртић већ имамо одређену цифру. Наш следећи корак је да се обратимо Министарству финансија и да образложимо због чега нама треба на том конту да се повећа маса плата за вртић. Ми смо већ ове недеље послали допис где смо тражили отварање нових група и уговорили састанак у министарству да им објаснимо ситуацију и надамо се да ће нам изаћи у сусрет и да ће тај проблем бити решени и да од септембра месеца упишемо сву децу која су пријављена. Тај састанак са одељењем за финансије у министарству је заказан за уторак ове недеља а после ћемо ићи и до државног секретара ако треба. Нама је јасна ситуација у вртићу и жао нам је што је то тако компликован процес добијања тих средстава јер сви знамо да заступамо ту пронаталитетну политику. Драго нам је што има толико деце и што ће то аутоматски стварати и мање проблема у школама касније код уписа и ми ћемо предузети све што се може да то решимо.“ – рекла је Светлана Вулетић, заменица председника општине Бечеј.

Најновија информације је да је први састанак у Министарству финансија обављен успешно али према речима Светлане Вулетић сад следи још доста корака (углавном административних) који треба да се обаве и у вртићу самом као и у општини и у надлежним службама министарства. До коначне одлуке колико група и колико ће тачно бити одобрено новозапослених у предшколској установи биће потребно још времена али према њеним речима сви су изгледи да ће то бити решено на начин да то буде добро и за децу и за родитеље.