ВестиПолитика

Општина Бечеј: Нови/стари председник општине је др Радојевић, заменик Мандић, Киш поново председник СО

Након локалних избора који су одржани 2. јуна, у среду 10. јула одржана је и конститутивна седница СО Бечеј где су верификовани мандати свих одборника са 4 изборне листе и на тај начин је и формиран нови сазив Скупштине општине Бечеј. На истој седници предложени и тајним гласањем одборника изабрано су и скупштински функционери. Игор Киш је поново изабран са 28 гласова од присутна 33 одборника за новог/старог председника СО Бечеј, са истим бројем гласова изабрани су и Саша Марић као заменик председника СО Бечеј. Жолт Ловаш Латинчић је такође поново изабран за секретара СО Бечеј.

Према протоколу нови председник СО Бечеј предложио је и кандидата за председника општине Бечеј, и то поново др Вука Радојевића. Он је такође изабран за истим бројем гласова. Он је на седници након тога пре избора представио свој и програм странке и колацији у наредном периоду као и сумирао претходни мандат у којем је та коалиција такође вршила власт. Углавном било је речи о инвестицијама у инфраструктуру и програмима који се односе на социјалну заштиту, образовање, здравство, културу и др.

И док је представник коалиционог партнера листе са највише одборника (22) СНС, Савез војвођанских Мађара (9 одборника) образложио да ће подржати предлог за председника и за чланове већа које ће преложити СНС листа, представник опозиционе групе одборника из „Само локално“ Милан Бокун је рекао да неће подржати предлоге како за председник општине тако и за чланове Општинског већа.

Након ове прве скупштинске дебате о квалитативној процени успешности реализација појединих инвестиција и пројеката током претходног периода вршења власти од стране коалиције СНС-СВМ између др Вука Радојевића и Милана Бокуна, која је претходила именовању новог председника општине и чланова већа, и de facto је Скупштина, односно нови сазив исте, започела рад. Веома жучна расправа водила се о квалитету инфраструктурних радова, посебно на санацији улица, о обећањима и дужим роковима за реализацију неких инцестиција … на моменте расправа је прешла и на лични ниво. Ова раправа најавила је у наредном периоду веома бурне и, надамо се, конструктивне седнице.

Након ове дебате са истим бројем гласова (28) изабрани су и председник општине др Вук Радојевић и замени председника Дане Мандић, такође тајним гласањем, као и председников предлог за нови сазив Општинског већа који се састоји од седам чланова овога пута.  Чланови Општинског већа су: Стево Новковић, Слободан Квргић, Давид Туфегџић, Душан Милованов, Бранислав Нешић, Емеше Ђере Дечов и Серда Балаж. Након овог следи формирање одборничких група у оквиру новог скупштинског сазива а на наредним седницама биће промена и нових именовања и у оквиру општинске управе као и у јавним предузећима и установама најавио је новоименовани председник општине у разговору са новинарима након конститутивне седнице.

„Оно што је битно напоменути је да су наши резултати у претходном периоду нас легитимисали пред грађанима општине Бечеј и зато смо добили толику подршку. Оно што планирамо у наредном четверогодишњем мандату је да се пре свега фокусирамо на четири капиталне историјски битна пројекта. То подразумева изградњу чистача за отпадне воде, изградња канализационе мреже у дужини од 62 километра. Укупна вредност тих инвестиција је 3 милијарде динара чиме ће Бечеј у потпуности бити покривен канализационом мрежом. Затим ту је и завршетак брзе саобраћајнице Војводине, такозвани Смајли који ће Бечеј отворити  не само према целој Војводини  него и према другим деловима Србије и Европе. Затим јавно-приватно партнерство за асфалтирање неасфалтираних  улица и реконструкцију оних који су приоритетни деловима улица, затим такође и прелазак на даљински систем грејања на основу обновљивих извора енергије. Дакле стављање у функцију геотермалне воде из општинске бушотине и повезивање са постојећим системом и прелазак са гаса на геотермалну воду. То су неки капитални пројекти на које се фокусирамо и који ће обележити овај наредни четворогодишњи мандат.“

На примедбу новинара да је приметно да скоро нема уопште жена на функцијама у Скупштини и у Већу, тј. у извршној власти и да није поштован принцип родне равноправности у оквиру избора на те функције из редова одборника Радојевић је рекао: „Слажем се да је родна равноправност веома важна. Ја сам и у претходном периоду, бавећи се било којим послом, пре свега за моје сараднике бирао особе женског пола. Говорим то из разлога што је моје искуство сарадње са женама изузетно позитивно. И будите уверени да ће моји сарадници у оквиру општине бити жене, то је нешто што ће бити у наредном периоду, ово је само прва фаза након конститутивне седнице Скупштине и формирања скупштинских органа и извршних органа општине Бечеј али оно што нас чека у наредном периоду су и директори јавних предузећа и установа али, оно што је мени посебно битно као председнику општине и Општинског већа, јесу сарадници у оквиру Општинске управе, тако да ћете имати прилику да се уверите да ће све то углавном бити особе женског пола.“

Киш Игор, председник СО Бечеј је коментаришући резултате избора и однос „снага“ у коалицији али и у СО Бечеј рекао: „Месни одбор Савеза војвођанских Мађара водим од 2019. године и током тих пет година имали смо два пута локалне изборе. На изборима 2020. године имали смо заиста доста гласова, имали смо тада најдужу  кампању која се и додатно одужила због короне. Сад смо имали веома кратку кампању и успели смо да добијемо нешто мање гласова и два мање одборника али не мислим да је то утицало на наш политички значај у општини Бечеј. Никада, наравно, то није пријатно када изгубимо одборнике тј. гласаче и то смо ми резимирали и разматрали шта ћемо и како даље. Радује ме само да наша политичка снага и у власти коју смо сад са Српском напредном странком формирали није опала. У наредне четири године ја мислим да ћемо у глобалу као странка имати бољи период него у претходне четири године са ковидом, са руско-украјинским ратом и другим макроекономским глобалним проблемима и чињеницама. Мислим да ће у наредном периоду и Бечеј као општина  профитирати. Могу да набројим неке пројекте који су нама веома важни као што је нпр. комплетна реконструкција школе „Братство“, но све су то пројекти који ће потрајати јер су у питању велике инвестиције, то све не може да се заврши од данас до сутра. Имамо и друге планове наравно, такође на пример нешто за шта се ми већ годинама залажемоа то је тотална реконструкцију Бачкотополског пута, све до изласка из Милешева, тј. до границе наше општине према северо-западу. Тај пројекат нам је веома важан и због повезивања са ауто путем, наравно, то док се не изгради „Смајли“. Настављамо и даље да подржавамо и друге пројекте из културе, образовања, спорта што нам је и раније био приоритет.“

Као нови/стари председник СО Бечеј Игор Киш се осврнуо и на нови сазив Скупштине која овога пута има и  одборнике опозиције, што у претходне четири године није био случај „Мене то изузетно радује, ја им честитам и честитам и свима онима који сада први пут постали одборници. Видим доста нових лица у Скупштини, наравно уз оне искусне. То је увек добро. Имамо сада две опозиционе листе и ја се надам да ће они бити активни. У политичком плурализму и демократији када је опозиција активна онда то добро утиче и на власт. Ја очекујем да ће они нас држати у форми, да тако кажем спортским жаргоном.