Политика

Општина Бечеј: Одобрено финансирање пројеката из области спорта

Одлуком коју је потписао председник општине Бечеј Драган Тошић донето је „Решење о одобравању годишњег програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у општини Бечеј у 2023. години“.

Укупан износ средстава намењених финансирању програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у општини Бечеј за 2023. годину износи 19.000.000,00 динара и одређен је Одлуком о буџету општине Бечеј за 2023. годину. 

Највећи део средстава је, као и претходних година, отишао на фудбал па су тако највеће износе добили ОФК „Бечеј 1913“ и то 3.7 милиона динара и Фудбалски савез општина Бечеј и Србобран 2.350.000 динара као и ФК „Војводина“ Бачко Градиште  милион динара. Наравно, Савез спортова општине Бечеј добио је на конкурсу 3.2 милиона динара. ПВК је добио милион динара а нешто мало мање и Клуб малог фудбала – 950.000 динара.

По 400.000 динара на конкурсу за свој пројекат су освојили ФК „Јединство“ и Одбојкашки клуб „Бечеј“, ФК „Младост“ 350.000 динара, по 300.000 динара су добили Кик Бокс клуб Бечеј, Џудо клуб Бечеј и Одбојкашки клуб „Либеро“, ЖОК „Бечеј“ је на конкурсу добио 270.000, Кошаркашки клуб Бечеј 240.000 динара, Стонотениски клуб Бечеј и Стонотениски клуб „Војводина“ из Бачког Градишта по 230.000 и Удружење спортских риболоваца „Кечига“ 200.000 динара.

Пројекат Кошаркашког клуб „Тиса“ добио је 180.000 динара, Боксерског клуба 150.000, Карате клуба Бечеј 140.000 динара,по 130.000 динара добили су Шаховски клуб „Пион“ и Коњички клуб „Потисје“ а по 120.000 динара Тениски клуб „Тиса“ Бечеј, Карате клуб „БПС“ и Пикадо клуб „Вилиџ“, УСП „Шаран-Понти“ добио је 100.000 динара.

Највећи број мањих удружења су за своје пројекте суфинансирани са мање од 100.000 динара и то по 90.000 динара Санрајз јога студио, Удружење за школски спорт и педагогију, Атлетски клуб Бечеј, Пикадо клуб Бечеј, по 80.000 динара добили су Топ Џим, СУ за фитнес Фит-Парк, СУ фитнеса и бодибилдинга „Џони Џим“, „Спорт за све“, СУ „Соко“, СУ „Филгуд“, Бодибилдинг клуб, СУ „Зона здравља“ и Макс Денс. По 70.000 динара добили су СУ „Доџо“, Стреличарски клуб и Спортско билијар удружење.

На овогодишњи конкурс било је послато укупно 49 пријава од стране спортских удружења а 4 програма су одбијени: 

Предлог програма Удружење спортских риболоваца „Шаран“ из Бечеја не испуњава критеријуме предвиђене Правилником, у смислу да програм не може бити подржан из разлога што исти није довољно релевантан са становишта остваривања циљева утврђених Националном стратегијом развоја спорта. Предлог програма Одбојкашког Савеза Средња Бачка из Бечеја не испуњава критеријуме предвиђене Правилником, у смислу да подносилац програма, у смислу да програм не може бити подржан из разлога што исти није довољно релевантан са становишта остваривања циљева утврђених Националном стратегијом развоја спорта. Предлог програма Турнир и камп „Женски одбојкашки клуб Бечеј“ не испуњава критеријуме предвиђене Правилником, у смислу да одлуком Комисије програм не може бити подржан из разлога што су други програми подносиоца приоритетнији и што је програм лошијег квалитета, односно добио је мањи број бодова током процене квалитета предлога програма у односу на одабране предлоге програма. Предлог програма „Max Dance“ Бечеј „Ти можеш све што хоћеш“ не испуњава критеријуме предвиђене Правилником, у смислу да одлуком Комисије програм не може бити подржан из разлога што су други програми подносиоца приоритетнији и што је програм лошијег квалитета, односно добио је мањи број бодова током процене квалитета предлога програма у односу на одабране предлоге програма. Такође, комисија је констатовала да је овај програм именован идентично као и други програм подносиоца који је оцењен као приоритетнији и бољег квалитета.

Са подносиоцем одобреног програма, у складу са Законом, председник општине закључује уговор о реализовању програма, након достављеног усклађеног финансијског плана програма и плана реализације програмских активности са висином додељених средстава и одобреним активностима на реализацији програма.

Вредновање квалитета годишњих програма је у складу са Правилником спровела Комисија за спорт на првој седници, одржаној дана 24.01.2023. године, која је на основу стручног прегледа  дала оцену поднетих програма. Председник општине Бечеј је дана 02.02.2023. године, а на основу Записника са седнице одржане дана 24.01.2023. године и предлога Комисије за спорт о одобреним програмима и висини средстава, донео решење као у диспозитиву.