Економија

Општина Бечеј: Почели радови на асфалтирању улица

У Пролетерској улици у Радичевићу почели су радови на асфалтирању те улице у дужини од око 750 метара. Ова улица се комплетно пресвлачи новим слојем бетона. Ово је, према најавама надлежних у Општини Бечеј прва од седам улица које ће у наредном периоду бити асфалтиране.

Радове је данас, 6. јула, обишао и председник општине Бечеј др Вук Радојевић и начелница Одељења за урбанизам, грађевинарство, комуналне послове, саобраћај и инспекцијски надзор Даниела Дорословачки који су овом приликом најавили и остале пројекте на санирању саобраћајница на територији општине Бечеј.

Сви радови на асфалтирању ове али осталих улица у наредном периоду биће финансирани из буџета општине Бечеј за чега је на претходном ребалансу опредељено око 90 милиона динара.

„Ми смо одмах по избору новог Општинског већа и председника Општине, крајем априла месеца приступили изради ребалансе буџета и из сопствених средстава обезбедили око 90 милиона динара за асфалтирање улица на територији општине Бечеј. Намера нам је да у свакој месној заједници асфалтирамо бар по једну улицу. Тако данас овде у Радичевићу асфалтирамо близу 750 метара Пролетерске улице у вредности од преко 9 милиона динара у нето износу. Овај посао реализујемо преко ЈП „Комуналац“. Дакле, укупна вредност асфалтирања у овој првој фази три улице на територији општине Бечеј: ове овде у Радичевићу – Пролетерске, затим Светозара Милетића у Бечеју од Змај Јовине до Уроша Предића и улица Иве Лоле Рибара у Дрљану (јер то је улица која је била приоритетна за асфалтирање на основу разговора са грађанима у тој месној заједници) је око 17 милиона динара.“ – рекао је председник општине у обраћању новинарима.

Када је у питању дужина асфалтираног пута у овој првој фази биће такође обновљена улица Светозара Милетића у Бечеју, од Змај Јовине до Уроша Предића у дужини од 185 метара и ширине 3 метра износи, као и Иве Лоле Рибара у Дрљану, исте ширине и 1110 метара дужине. Пролетерска улица у Радичевићу ради се у ширини од 4 метра и дужини 730 метара, од чега је 30 метара улице први пут асфалтирано.

За следећу фазу, према његовим речима, предвиђено је финансирање асфалтирања следећих улица:  у Бачком Градишту биће асфалтирана улица Светозара Милетића и то у дужини од преко једног километра, у Бачком Петровом Селу улица Шипош Јаноша, у Првој месној заједници у питању је део Синђелићеве, јер је та улица прилично фреквентни и има доста оштећења, додао је др Вук Радојевић,  а у Трећој месној заједници је у питању Пролетерска улица од Ударничке до Хуњади Јаноша.

„Паралелно са овим радовима општина управо реализује и процедуру јавне набавке у вредности од око 73 милиона динара где ћемо асфалтирати још четири улице, очекујемо завршетак јавне набавке у току идуће недеље и избор најбољег понуђача и да се крене са радовима. У питању су, дакле, четири улице, једна у Бачком Градишту, једна у Бачком Петровом Селу и две у Бечеју. Једна на територији Прве месне заједнице и једна на територији Треће месне заједнице. На овај начин и са ових седам улица укупна вредност асфалтирања биће око 90 милиона динара . Испунићемо обећање које смо дали грађанима, да у свакој месној заједници буде асфалтирана бар по једна улица. Сматрамо да је асфалтирање улица неопходно улагање у инфраструктуру, и у наредном периоду ћемо томе посветити посебну пажњу.“ – рекао је др Вук Радојевић.

Након завршетка процедуре јавне набавке и одабира извођача, у року од 45 дана биће обновљена улица Шипош Јаноша у Бачком Петровом Селу у дужини од 600 метара, у Бечеју Синђелићева у дужини од 350 метара, Пролетерска од Ударничке до Хуњади Јаноша у дужини од 250, као и Светозара Марковића у Бачком Градишту у дужини од 1060 метара.

Деоница летњег пута од улицe Петра Драпшина до  улице Иве Лоле Рибара у Радичевићу

Мештани села су искористили ову прилику да укажу и на још један проблем који имају када је у  питању саобраћајна инфраструктура и проток саобраћаја у селу. Од улице у којој тренутно теку радови па до центра села потребно је да се асфалтира још једна краћа деоница од око 200 метара и то од улице Петра Драпшина до Иве Лоле Рибара где је колима скоро онемогућен прелаз и где постоји само импровизовани летњи пут. Асфалтирање овог дела те мале улице решило би проблем протока саобраћаја у том делу села јер тренутно су мештани принуђени да праве обилазницу на почетку или на крају улице Петра Драпшина када желе да стигну у центар.

„Апсолутно ће нам то бити следећи приоритет у Радичевићу имајући у виду и да смо и сада приликом асфалтирања Пролетерске улице имали ситуацију да неких 30-50 метара није било уопште асфалтирано па смо и тај део сада асфалтирали. Захваљујемо се и извођачу радова који је имао разумевања за потребе мештана Радичевића и изађе нам у сусрет. Исто тако ћемо и у наредном периоду, уколико у разговору са мештанима Радичевића добијемо информацију да је то приоритет свакако ће то онда бити и приоритет општине Бечеј и биће издвојена финансијска средства за то. Ми ћемо већ у наредном периоду одмах приступити пројектовању те улице како бисмо видели која су финансијска средства, како бисмо то обезбедили у наредном буџету.“ – рекао је на крају посете председник општине Бечеј.

Када је у питању саобраћајна инфраструктура, мештане Радичевића свакако очекују веће промене у догледно време јер је предвиђено да на тој деоници пута Бечеј-Србобран буде направљено и прикључење на брзу саобраћајницу Сомбор-Кикинда. Када је у питању сам пројекат прикључења мештани су нашој редакцији поставили неколико питања у вези са тим на који начин ће пројекат прикључења утицати на само насеље, улице и куће које се налазе непосредно поред пута.

Начелница Даниела Дорословачки је објаснила да нема бојазни за све објекте и куће које се налазе дуж главног пута и додала „Колико ја знам ниједан објекат није предвиђен за рушење нити улази у обухват брзе саобраћајнице, до једног дела се користи стари пут и онда прелази комплетно другом трасом. Стари пут остаје као алтернативни пут који ће грађани моћи да користе да стигну до Бечеја и да се прикључе на брзу саобраћајницу. Једино што може бити за потенцијално рушење налази се на другој страни пута и то на месту где буде грађен прелаз према Новом Бечеју. У том делу има једна викендица али се гледало да и то буде заобиђено. Но, у пројекту постоји и ново померање трасе које је рађено и ту не знам да ли се нешто мењало али је само у том делу било померања трасе.“