Политика

Општина Бечеј: Посета министарке Кисић породици Лазић

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић заједно са председником општине Бецеј др Вуком Радојевићем и његовим сарадницима посетила је у Бечеју десеточлану породицу Лазић.

Она је том приликом поручила да су породице највеће богатство и темељ сваког друштва и државе.

„Богатство и лепоту Бечеја, околних места и читаве Србије чине и породице као што је породица Лазић, која на понос свих одгаја осморо прелепе деце“ – истакла је Кисић.

У жељи да унапреди положај породица и пружи им помоћ и подршку у одгајању деце, Општина Бечеј је ове године по први пут увела бесплатан вртић за сву децу која похађају предшколску установу и то је само једна од мера коју је локална самоуправа предузела у претходном периоду. Поред тога, дуплиран је износ једнократне новчане накнаде за прворођено дете, док ће у образовне установе на територији општине Бечеј бити уложено више од 200 милиона динара.

,,Општина Бечеј је изузетно поносна на активно спровођење демографске политике према смерницама Владе Републике Срије, јер смо свесни да је првенствено демографска политика темељни услов, не само економског и друштвеног просперитета, него и опстанка нашег народа. Породица је све, она је национални ресурс и то најважнији, управо захваљујући  Министарству за бригу о породици и демографију које је препознало институцију породице као основу за стабилност, стратешки је подржавајући. Оснаживање породице да буде сигурна, снажна, је императив који захтева сарадњу на свим новоима и само тако можемо имати здраво окружење.” – изјавио је председник општине Бечеј, др Вук Радојевић.

Кисић је рекла да све што се ради и гради у Србији, остаје породицама и деци, будућим генерацијама.

„Верујем да ће бити поносни на оно што радимо и шта им остављамо“, навела је Кисић и додала да су породице и деца највећи мотив да се ради још више и боље.

Проф. др Кисић је указала да је стопа фертилитета у Републици Србији 2007. године износила око 1,4, док је 2022. године порасла на 1,63 и била је нешто изнад европског просека.

На конкурсу Министарство за бригу о породици и демографију подржало пронаталитетне пројекте у 52 локалне самоуправе са укуп-но 400 милиона динара.

Према речима министарке Кисић Министарство за бригу о породици и демографију активно ради на доношењу две нове стратегије – за подстицање рађања и за очување и унапређење репродуктивног здравља.

„Овај нови стратешки оквир биће на добробит садашњих и будућих генерација у Србији“ – рекла је Кисић и подсетила да је Влада Србије усвојила и нову Стратегију активног и здравог старења, који доноси нови концепт по питању старења и сврстава нашу земљу у ред европских земаља које дугорочно и на проактиван начин посматрају процес старења.