Друштво

Пошта Србије: Штрајк и даље траје

Већ две недеље траје штрајк радника у Пошти. Радници, посеб-но поштари који примају плате од око 55.000 динара, траже повишице од 30 одсто.

Спонтана обустава рада у “Пошти Србије” почела је 24. октобра и у овом тренутку у њој широм земље, како тврде запослени који протестују, учествује више од 50 одсто радних јединица у том предузећу. Захтеви поштара који штрајкују, поред повећања плате, јесу запошљавање нових радника и исплата зараде из добити за претходну годину. Обустава рада је спонтана и не организује је ниједна од синдикалних организација активних у Јавном предузећу “Пошта Србије”. Новина од пре неки дан је да је чак покренут предлог да се поштарима “омогући” да додатно зараде. Наиме, менаџмент Поште је, предвођен директором Зораном Ђорђевићем, објавио саопштење према ком је направљен споразум са предузећем Пост про према коме ће поштари и достављачи имати прилику да зараде још 40 одсто на плату, ако испуне норме.

Радницима није баш најјасније каква је понуда руководства, али према речима Стефана Митровића, председника Синдиката радника Поште Слога, закључују да не жели да им исплати повећање плата које они траже.

„Колико сам схватио они просто не желе да повећају плату за проценат који траже запослени, због чега је обустава рада и почела. Нуде тај неки бонус на учинак – као неку врсту додатног посла за ту другу фирму.

Вршилац дужности директора “Поште Србије” Зоран Ђорђевић позвао је раднике који протестују да се врате на посао и обећао повећање зараде по учинку уз редовно повећање које је најавила Влада Србије од 1. јануара.

Он је на састанку са директорима предузећа и синдикатима предложио више мера за побољшање материјалног положаја запослених и аболирање од казни свих који се врате на посао. Једна од мера које је предложио је да се на одређено време запосле људи на местима где је велико оптерећење послом. Навео је да ће се урадити анализа одсуства са посла како би се утврдило ко због оптерећености одсуствује и где треба запослити још људи, мада, како је рекао, има и злоупотреба. Истакао је да ће радници на функцијама имати мање повећање плата од оних који раде у технологији, а нешто већи раст зарада од руководилаца имаће администрација.

Радници ЈП „Пошта Србије“ у Бечеју и даље су у обустави рада и тако ће остати док се не испуне захтеви.

Обустава рада, односно незадовољство запослених, у пошти се шири. Од прошле недеље не ради 3.500 запослених, већина из „технологије“ у око 200 филијала, којих је укупно око 1.400.

Иначе, широм Србије, и у местима где је обустављен рад, претходних носе се само писма које председник републике шаље пензионерима. Ту пошту носе људи који иначе не раде на тим позицијама и то им није у опису радног места, кажу поштари. Већина пошиљки тренутно још стоје у главним прерадним центрима који су такође у штрајку.

Руководство врши притисак на запослене да се што пре штрајк прекине разним средствима.

Ни на последњем састанку радника “Поште Србије” у протесту који су се у Новом Саду, одакле је бунт кренуо 24. октобра, састали са представницима Владе Србије није постигнут договор о прекиду штрајка с обзиром да су поштари одбили понуду да им се зараде повећају за 10 одсто уместо за 30 одсто колико захтевају.

Идентичан предлог о повећању плата поштара за 10 одсто представници Владе Србије у разговору са радницима који протестују изнели су и у петак 10. новембра, али ни тада радници који протестују нису хтели да га прихвате.

У спонтаној обустави рада поштара, протест, односно како они наводе, неспремност Владе Србије да изађе у сусрет њиховим захтевима, угрожава исплату пензија оним грађанима који је добијају на кућну адресу.

Исплата пензија на кућне адресе почела је и треба да се заврши у петак 17. новембра. Штрајкачи наводе да је у обустави рада више од 50 одсто радних јединица широм земље и поставља се питање да ли има довољно поштара који не протестују да пензионерима доставе пензије на њихове кућне адресе. Такође, упитно је и како ће се одвијати исплата пензија на шалтерима у поштама јер је и одређени број шалтерских службеника у обустави рада.

Подсећања ради, директор “Поште Србије” Зоран Ђорђевић је у прошли понедељак на конференцији за медије објавио да ће сви захтеви радника бити испуњени и да очекује да ће обустава рада бити прекинута.

Он је истакао да ће повећање плата бити остварено бонусима који ће зависити од учинка, а да ће за посао који су и досад обављали, запослени зарадити по 10.000 до 15.000 динара односно око 30 одсто више, уз могућност да, уколико желе, раде и ван радног времена и зараде још новца.

Понуда директора Ђорђевића да им се плате повећају кроз бонус за који би они морали да испуне норме наишао је на незадовољство међу радницима који су у протесту и, како кажу, још више их је учврстио у намери да са обуставом рада наставе све док се не испуне сви њихови захтеви.

Да подсетимо, радници „Поште Србије“ у Бечеју и у поје-диним селима у обустави рада су од прошлог петка 27. октобра. У Бечеју не ради цела достава, већина шалтерских радника, као ни картиста, док у Бачком Градишту такође не ради достава, односно поштари, али шалтерски радници нормално раде. У Бачком Петровом Селу ради један шалтер, док у Радичевићу и Милешеву нема обуставе раде.