Друштво

Општина Бечеј: Представљен пројекта изградње бициклистичких стаза и туристичке сигнализације

У великој Сали СО Бечеј је у среду 17. маја у организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине организована презентација пројекта у оквиру међународног пројекта „Заједнички развој прекограничне мреже бициклистичких стаза која има приступ природи“, односно „EcoBikeNet“. Пројекат се односи на изградњу бициклистичких стаза у оквиру коридора „ЕуроВело 11“ у Мађарској и Србији, а ова бициклистичка рута протеже се од Осла до Атине у дужини од 6.000 километара. Овом приликом заинтересованим грађанима се обратила подсекретарка овог Секретаријата Бранкица Табак.

Ова фаза пројекта се односи на израду одговарајуће пројектно-техничке документације за изградњу бициклистичке стазе дуж руте „ЕуроВело 11“, која је предуслов за изградњу бициклистичких стаза у пограничном подручју Мађарске и Србије, као и туристичке сигнализације ка заштићеним подручјима на делу руте у Војводини. Укупно овај пројекат је вредан готово 354 хиљаде евра. Европска унија обезбедила 85 одсто средстава за његову реализацију, а 15 одсто обезбедили су Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине.

Бициклистичке стазе које буду изграђене у оквиру будућих пројеката на основу наведене пројектно техничке документације и постављене туристичке сигнализације ка заштићеним подручјима значајно ће допринети промовисању здравијег начина живота. Измештање бициклистичког саобраћаја са главних путева на којима се тај саобраћај тренутно одвија, као и развој циклотуризма и екотуризма.

„Партнери смо на једном пројекту који је веома битан за развој и наше привреде и туризма. Као  и показатељ постојећих и развоја потенцијала животне средине наше земље. Предвиђена  бициклистичка траса у оквиру овог пројекта ће пролазити добрим делом кроз нашу земљу. Поред тога она обухвата велики број земаља, што значи да ће сви туристи вољни да возе бицикл моћи да преноће на појединим локацијама и моћи да виде шта то Србија нуди. У овој фази пројекат је базиран на остварењу основног услова, што подразумева израду пројектно техничке документације. Израдом документације ће се остварити услов за почетак изградње те стазе. На вашу општину ово се односи делом тако што ће на заштићеним просторима Бељанске баре и Бисерног острва бити урађена туристичка сигнализација која ће усмеравати туристе на ова два туристичка подручја. Она ће туристима омогућити да приђу и дођу у заштићено подручје и виде ваше туристичке капацитете тамо. Овакве радионице и конференције које ми из Секретаријата имамо обавезу да урадимо у оквиру пројекта имају за циљ да што већи број становника чује за овај пројекат. Поред тога ми се надамо да ће већ следеће године кренути и изградња трасе бициклистичких стаза која су предвиђене пројектом за Војводину и да ће туристи већ моћи и да користе те бициклистичке стазе. Ова мрежа бициклистичких стаза ће пролазити кроз многе општине укључујући и вашу.“  – рекла је Бранкица Табак, подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

„Презентација пројекта која се данас одвијала овде у Бечеју у организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине је значајна за унапређење туризма у Бечеју и туристичких капацитета целе наше општине. Овај пројекат је изузетно важан јер у Бечеју већ постоји огранак бициклистичке мреже „ЕуроВело 11“ посебно ако узмемо у обзир чињеницу да је спортски туризам нешто на чега општина Бечеј жели да се истински ослони и на чега ставља фокус у претходних неколико година. Оно што ћемо покушати да са представницима Секретаријата разговарамо јесте и могућност конкурисања за пројектно-техничку документацију која је предуслов за изградњу наставка бициклистичке мреже. Поред тога овај пројекат обухвата и обележавање туристичке сигнализације у заштићеним подручјима, њих имамо два у овом пројекту и то су Бељанска бара и Стара Тиса. Значај овог пројекта који је представљен данас је што свакако може да допринесе унапређењу свега оног што подводимо под  туризам на територији општине Бечеј и унапређивању постојеће туристичке инфраструктуре.“ – рекао је Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за спорт, омладину и туризам. 

Пројекат је започео 1. децембра 2020 године и трајаће 18 месеци, са укупним буџетом од 353.735,70 евра. Реализује се у оквиру трећег позива Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.  Идеја развоја циклотуризма, односно туризма намењеног посетиоцима који туристички пролазе Европу на бициклу веома значајна