Друштво

Општина Бечеј: „Прварице“ за почетак школске године

Председник општине Бечеј др Вук Радојевић заједно са својим сарадницима и командиром Полицијске станице у Бечеју Александром Ђорђевићем обишао је основне и средње школе на територији општине Бечеј уочи почетка нове школске године.

Том приликом, председник општине је најавио да ће у образовање и унапређење инфраструктура у школама бити уложено преко 200 милиона динара у сарадњи са Покрајинском владом.

„У плану је санација фасаде зграде Гимназије у Бечеју у делу који излази на Зелену улицу. За ту инвестицију предвиђено је 6,5 милиона динара и спроводе се у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе. Поред тога, за санацију школских објеката у ОШ „Шаму Михаљ“ у Бечеју биће уложено око 11,7 милиона динара, за санацију и инвестиционо одржавање школске зграде, односно крова и хидрантске мреже у Економско-трговинској мрежи око 17 милиона динара, за санацију фискултурне сале у ОШ „Светозар Марковић“ у Бачком Градишту 2,1 милион динара. Такође, сутра идем на потписивање уговора са Покрајинском владом која је обезбедила око 157 милиона динара за санацију ШОСО „Братство“, објекат у улици Ђуре Јакшића којем је та реконструкција преко потребна“ – истакао је др Радојевић.

Овог септембра у школске клупе први пут је село 317 ђака првака, од којих 182 слушају наставу на српском, а 135 на мађарском наставном језику.

Они су од Општине Бечеј добили пакете Прварице у којима се налазе бојанке, књиге, бојице, оловке, ранчеви, привесци и флуоресцентни прслуци.

С обзиром на то да су општа безбедност и безбедност у саобраћају деце и младих приоритет, од почетка школске године, у сарадњи са ПС у Бечеју, по један полицајац је дежуран у току наставних часова испред сваке школе на територији општине Бечеј.

У 2023. години у буџету Општине Бечеј издвојено је 7.200.000 динара за рад Савета за безбедност саобраћаја чије активности подразумевају изградњу бициклистичких стаза, инсталирање видео надзора на приступним путевима на улазу у Бечеј, предавања и едукативни рад о безбедном учешћу у саобраћају за циљне групе, а то су предшколци, школарци од првог до четвртог разреда и возачи, превентивно-промотивне активности из области безбедности саобраћаја, промотивни материјал за бициклисте, возаче и путнике и опремање јединица саобраћајне полиције и других органа надлежних за послове безбедности саобраћаја.

Сваке године Општина Бечеј преко Савета за безбедност у саобраћају у сарадњи са Канцеларијом за младе општине Бечеј организује едукативна предавања на тему безбедности у саобраћају за шта су и ове године обезбеђена значајна средства.

Извор и фото: Општина Бечеј