Политика

Општина Бечеј: Резултати конкурса за медије

Општина Бечеј је на свом сајту објавила Решење о расподели средстава по расписаном Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Бечеј у 2023. години. За овогодишњи конкурс који је био расписан у фебруару месецу из општинског буџета укупно је опредељено 9 милиона динара.

На расписан конкурс стигла су 22 пројекта од којих је 8 подржано финансијским средствима из буџета.

Четрнаест пројеката је одбијено углавном због незадовољавања стандардних критеријума, како се каже у образложењу (неусклађеност буџета и циљева, није задовољен јавни интерес у смислу информисања, нису јасно идентификовани проблеми или циљне групе, не постоји јасан план реализације активности, нису јасно дефинисани индикатори и њихова мерљивост….).

Међу оних 8 пројеката који су подржани углавном су у питању локални медији који раде на територији општине Бечеј: ТВ Бечеј, Мој Бечеј, Бечејски мозаик, Бечејски дани, Бечејски радио -Накси актив радио. Но, поред ових локалних медија средства из општинског буџета добили су и пројекти Новосадске ТВ и Центар за тренинг и едукацију из Жабља/Новог Сада.

Највећи износ средстава добила је ТВ Бечеј (односно ВТВ доо Суботица) од 3.5 милиона динара за пројекат „Бечејске разгледнице“. Бечејско удружење младих, односно портал Мој Бечеј добио је 1.170.000 динара за пројекат „Јавни интерес у фокусу општине Бечеј“. Поменута Ново-садска ТВ доо Нови Сад добила је 1.1 милион динара из буџета општине Бечеј за пројекат „Бечеј у срцу“, Бечејски мозаик је за пројекат „Одлуке у име грађана општине Бечеј 2023. године“ добио милион динара, новине Бечејски дани су за пројекат „Причајмо отворено о јавним просторима“ добиле 780.000 динара док је „Центар за тренинг и едукације“ односно Радио Жабаљ добио 700.000 динара. Инфо-НБ је за „Бечеј онлајн 3“ добио 450.000 динара а радио Бечеј, односно Моника Берчек, пр Агенција за консултантске активности „Cross media Consulting“Бечеј добио 300.000 динара за пројекат „Јутарњи програм Накси Актив радија“.

Већина одбијених пројеката углавном су из медија који не раде и не прате редовно догађања на територији општине Бечеј. Предлоге за своје пројекте тако нпр. поднели су и Ало медија систем из Београда, Дунав продукција из Новог Сада, новосадски Дневник, односно ревија Добро јутро, КТВ Нови Сад/Зрењанин, Дунав телевизија, Делта ТВ и још неки портали. Од наведених медијских кућа који су одбијени једино још ТВ Панон прати догађања у Бечеју и на локалу.

Већина пројеката ипак нису добили пун износ средстава који је тражен па је тако Општина Бечеј наложила да у року од 8 дана сви доставе ревиди-ране буџете на износ који им је одобрен.

За подносиоце пројекат дневног листа Ало, односно портала Ало, као и за новосадски Дневник биле су у претходној години изречене мере кршења професионалних и етичких стандарда, како је констатовано у записнику рада стручне комисије па су и на основу тога пројекти ових медијских кућа одбијени.

На овогодишњем Конкурсу своје мишљење у складу са Законом о јавном информисању није доставио ни Национални савет мађарске националне мањине иако им је предлог достављен.