Сервис

Спортски центар: Сезона купања под знаком питања ове године!

Након што је на базену пре неколико месеци прорадио стари бунар и почело изливање гаса Општински штаб је прогласио на територији Прве месне заједнице ванредно стање, тачније за простор комплекса базена, како је процењено тада јер је на том месту концентрација гасова најјача.

С обзиром да је неколико дана раније и у Доњем граду такође дошло до изливања гаса из старог бунара и да је у року од неколико дана на терен изашла екипа НИС-а да се бунар санира било је логично претпоставити да ће и овде та интервенција која је подразумевала проверу безбедности и санирање овог бунара бити интервентне. Но, неколико месеци касније санација овог бунара није ни започета, још увек се чекају машине и опрема као и радници НИС-а да почну са радовима. Тада у марту месецу није изгледало да може бити угрожена и купалишна сезона али је сада сасвим извесно да ће врата отворених базена у Бечеју ове године остати закључана.

Тренутно је још увек на снази и ванредно стање које је проглашено на територији Прве месне заједнице, које је лимитирано на простор отворених базена. Из тог бунара још увек излази метан и осим у самом кругу више од једног метра около он није запаљив и опасан али није ни обезбеђен приступ и ограђен простор.

Из компаније НИС-а локална самоуправа је добила захтев да најпре припреми простор и обезбеди приступ њиховој механизацији и да ће тек тада почети са санацијом бунара. Процењено је да је за ове припремне радове и саму санацију потребно бар два месеца. Дакле, скоро цела купалишна сезона.

Према речима начелнице за урбанизам у локалној самоуправи, Даниеле Дорословачки, радови би требало да почну већ следеће недеље. У питању су четири хидротермалне бушотине у низу, без техничке документације које се због безбедности становништва морају ликвидирати. Утврђена је велика присутност метана и тиме и велике могућности за експлозију.

„У моменту активације се није знало да ли је артешки бунар или термална бушотина. Након испитивања су схватили да је у питању хидротермална бушотина, односно четири бушотине у низу, која се налази у њиховим књигама, али без техничке документације. У све је укључен Рударско – геолошки факултет који ће у сарадњи са локалном самоуправом проверити какве је стање са бушотинама на територији општине Бечеј. Било каква искра на раздаљини само метар од саме бушотине могла би да изазове експлозију рекла је за начелница Одељења за урбанизам и грађевинарство Општинске управе Бечеј Даниела Дорословачки.

Она је такође додала, да би се обезбедио приступ механизацији јер су за ову интервенцију потребни и велики кранови, надлежне службе ће морати да посеку и дрвеће око базена јер нема другог начина али да ће се одмах након завршетка радова посадити нове саднице.

У међувремену за ову недељу је предвиђњно да стигну машине из НИС-а и да радови на санацији бунара почне.