Друштво

ОШ “Север Ђуркић: О реконструкцији и образовању одраслих

На крају самог школског распута и пред почетак нове школске године разговарали само са Сањом Биро, директорицом ОШ “Север Ђуркић”. Негде још почетком прошле године локална самоуправа је најавила велике радове на школи. Наиме, предвиђена је комплетна реконструкција школе коју је требало да финансира Влада Србије преко Канцеларија за управљање јавним улагањима. За реконструкцију ове школе тада је објављено да је одобрено 250 милиона динара и да су радови планирани за овај летњи распуст да школа буде у функцији током ове школске године. Сада, на крају распуста евидентно је да радови још нису почели и да до почетка школске године неће ни почети. На наше питање шта се дешава са овим пројектом Сања Биро, директорица школе нам је одговорила да она има углавном незванична сазнања да ће до краја августа бити расписана јавна набавка а онда даљи ток зависи само од Канцеларије за јавна улагања. На сајту Канцеларије још увек није објављена јавна набавка за ову школу.

С обзиром да је ово једина школа у граду која има програм функционалног образовања одраслих да ли је и ове године било довољно заинтересованих?
“Јесте. Имали смо упис у три циклуса по 15 ученика што је минимално 45 ученика. Ови што су прошле године уписали први и други циклус, сад настављају други, односно трећи циклус. Осам ученика из основног образовања завршило је трећи циклус тако да сада имају дипломе основне школе и то ће им пуно значити да могу да се запосле. Ми смо им максимално излазили у сусрет да им помогнемо да ускладе све обавезе и да редовно похађају наставу. Имали смо разумевања за све, чак смо организовали у једном случају чување деце у дневном боравку док је мајка била на полагању пробног матурског.” – рекла нам је директорица школа “Север Ђуркић” – Сања Биро

Према речима директорице све је спремно за нову школску године која ће кренути, по свему судећи, редовно у просторијама матичне школе све док коначно не почну радови на реконструкцији школе.