ДруштвоХроника

Основни суд у Бечеју: Оптужена старатељка дечака признала кривицу

Случај малолетног дечака са сметњама у развоју (14) који је преминуо након пада са трећег спрата зграде у Доситејевој улици је пред Основним судом у Бечеју коначно на путу да добије епилог. Као што смо почетком новембра писали две оптужене које су биле ангажоване да привремено пазе на дечака, З.К (56) и Љ.П. (49) су тада прихватиле споразум о признању кривице где је З.К. проглашена кривом на крају процеса за напуштање немоћног лица и изречена јој је казна од годину дана кућног притвора уз електронски надзор. Љ.П. је за исто кривично дело такође осуђена али на 6 месеци, она ће такође код куће служити казну са наногицом.

Тада је продужен притвор првооптуженој М.Л. која је и била старатељка детета који је несрећно преминуо а која је уз усмено обавештење Центру за социјални рад у Новом Бечеју, кренула тога дана када се десио несрећни случај на годишњи одмор. Она је приватно ангажовала З.К. и Љ.П. да се старају о дечаку за то време. Оне су већ првог дана оставиле дечака самог у стану и он је скочио са спрата и преминуо на лицу места.

Против старатељке је након првобитног пуштања да се брани са слободе у Општинском суду у Бечеју и након тога жалбе Основног јавног тужилаштва она поново приведена и задржана у притвору до суђења да не би била у могућности да утиче на сведоке.

Средином децембра месеца Општински суд у Бечеју је саопштио да је старатељка након признања кривице поново пуштена да се брани са слободе до коначне пресуде јер је процењено да више не постоји могућност да утиче на сведоке.

Због ове трагедије четрнаестогодишњака и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова у Новом Саду покренуо је поступак ванредног инспекцијског и стручног надзора у Центру за социјални рад Општине Нови Бечеј и том приликом су уочени пропусти у раду. У поступку контроле рада надлежних органа и Заштитник грађана је утврдио пропусте у раду ЦСР Нови Бечеј.