Друштво

Отворена врата Економско-трговинске школе

У уторак 7. и у среду 8. маја одржана је традиционална презентација програма Економско-трговинске школе која је уприличена за ђаке осмих разреда бечејских основних школа. Садашњи ученици ове школе су презентацијама, филмовим и демонстарцијом практичне наставе својим будућим другарима у школи представили школске профиле које ова школа има али и ваннаставне активности, своје успехе на такмичењима, своја достигнућа на настави, основе наставних програма. Поред тога осмаци су могли да виде и како је у школи организовано дружење, спортске активности, забава. Ученици економске школе дочекали су их са музиком, игрицама, стоним тенисом, пикадом у дворишту али и посластицама у школској кухињи.

Негде у тој гужви успели смо и да пронађемо директорицу Економско- трговинске школе Гордану Ковачев која нам је представила овај начин презенације школских програма будућим ученицима.
“Ове године Економско-трговинска школа уписује 5 одељења на српском наставном језику и два на мађарском. Од тога по једно одељење финансијских администратора на оба језика, једно одељење службеника у банкарству на српском, једно одељење комерцијалиста на српском језику, то је све у четвртом степену. У трећем степену уписујемо једно одељење са два занимања (трговац и кувар) на српском језику и ове године по први пут, такође на српском језику, уписујемо модног кројача а на мађарском још једно одељење са два занимања (кувар и посластичар).” – рекла нам је Гордана Ковачев

Какав је концепт овог представљања ваше школе осмацима, како сте замислили да их привучите и информишете о програмима ваше школе?
“Ми смо ову презенацију замислили као својеврсни хепенинг. Ово је већ четврта-пета година да то организујемо на овај начин да у релативно кратком временском периоду од сат-два времена скупимо што више осмака на једном месту и омогућимо им добар провод, забаван програм, да се међусобно упознају са њиховим мало старијим другарима, прођу кроз различите штандове и практичне презентације по учионицама на којима им на занимљив начин показујемо шта је што ми нудимо као образовна установа. Нека занимања је веома лако објаснити и практично показата али потпуна је друга ситуација у питању када су су то нека стручна економска занимања као што су финансијски администратор или комерцијалиста, то је њима још увек прилично апстрактно, ту се ми довијамо на различите начине: правимо скечеве, представе, филмове (ове године смо снимили филм као промоцију смера комерцијалисте). Промовишемо и слободне активности, друштвени ангажман (школски парламенти, социјално друштвене активности). Наравно, промовишемо и секције, успехе са такмичења када су у питању општи предмети као што је матерњи језик, математика или страни језик. Наша школа има великих успеха када је у питању рад наших ученика и професора у овим предметима. Ми смо школа која негује струку, развија струку и то јако добро радимо али наш мото је стављање у први план општег образовање, јер сваки добар економиста мора да има и добро опште образовање.”

Разговарило смо и са ученицама смера финансијског администратора које су у учионици на импровизованом штанду њиховог смера чекале да им у госте дођу осмаци и да погледају презентацију коју су припремиле.

“Ја сам друга година смера финансијски администратор и пре две године сам и ја на овај начин се упознала са програмом школе и овог смера на Дану отворених врата само што сам ја већ тада знала сигурно да ћу уписати баш овај смери када сам дошла само сам добила потврду да желим да упишем ову школу. Нисам погрешила. Знала сам пре него што сам дошла да ћу имати опште предмете, математика, српски језик … па сам се овде упознала конкретно са стручним предметима. Када завршим ћу највероватније на Правни факултет.”- рекла нам је Јелена, ученица дуге године

“Ја сам такође била на Дану отворених врата пре две године али сам знала да ћу ово сигурно уписати јер је и моја старија сестра завршила овај смер. Ја сам јако задовољна школским програмом и предметима, мислим да ћу уписати Економски факултет и сигурно ћу наставити да се бавим овим у животу” – рекла нам је Марија, такође ученица друге године.