Култура

Пагански фестивал у Медењачи

За наредни викенд, од 8. До 10 септембра,  на сaлашу Шулц у Бечеју ће трећи пут бити организован Пагански фестивал у Медењачи. Посетиоци фестивала имаће прилику да виде занимљив програм и да уживају у креативним  рукотворинама, у одличној храни и пићу и да виде нешто необично али и да присуствују чувеној ватреној церемонијама.

– Овим фестивалом желимо да оживимо дух наших предака који су поштовали природу, такође желимо да у љубави, заједништву и истраживању заједничког именитеља наших корена приближимо животе овдашњих Срба и Мађара – изјавио је организатор Ђерђ Ласло -Шулц.

У суботу ће наступити фјужн бенд VARTRA из Београда и спиритуална реп група DARIUSZ из Будимпеште. Церемонијал мајстор Габор Семзо из Талтоса предводиће церемоније у петак и суботу. У суботу ће такође бити И других догађања: приредбе, коњички програми, сликање каном, стрељаштво и дечији програми.

“Поздрављамо сву нашу мађарску и српску браћу и сестре са паганским духом на овом чувеном догађају, који из године у годину окупља све већи број квалитетних и ватрених предака и представља свечаност призивања Бога на ранчу The spirit of Schultz. Све посетиоце овог догађаја дочекујемо са бројним продавцима и занатским производима, фолклорном храном и пићем и представама које побољшавају квалитет живота, где, радимо са нашим ентузијастичним тимом на оживљавању поштовања према природи, оснаживању духа наших предака како би он поново живео и био јак као некада. Наш циљ је да људи поново буду део природе, да живе у складу са њом, без обзира на године и пол, као велика прадедовска породица, као што је то било у време наших предака. У томе је лавовски удео узео наш пријатељ Шулц, наш домаћин, који је у љубави и сарадњи приближио животе овдашњег српског и мађарског народа истражујући и откривајући заједничку линију наших корена и наших предака. Желимо да будете део све веће светковине која је све до сада окупљала људе различитог порекла и да и ове године са нама доживите ову прославу проналаска наших заједничких корена. Већ́ прве године било нас је четрдесетак-педесет, а наредне године смо нарасли на двеста педесет људи. Овај скок у бројкама доказује да заиста постоји потреба за овим процесом културног уздизања људи, и да, сви међу нама су, на претходним окупљањима могли да се осећају добро због тога. Ове године ћемо наставити да одржавамо наше ватрене церемоније, приносећи „прстен руку“ ЈЕДНОМ Богу који је изнад имена, појмова и народа као нашу истинску жртву на олтару љубави. Верујемо да се срце између човека и човека може обновити и да свако може да нађе своје место у овом стваралачком процесу као племенска заједница Ујкор. Нека благослов Једног Бога буде на свима нама у овом процесу успона и подмлађивања. Хвала на пажњи.”  – Габор Семзо пагански мајстор церемоније.

Програм: 

Петак

-16 часова Паганска церемонија са Габор Семзеом церемонија мајстором

Субота

-15 часова предавање Павла Роковића доктора источне медицине

-16 часова коњске игре удружења СОКО а после могућност јахања

-17.30 часова Паганска церемонија са ГАБОР СЕМЗЕОМ

-20.30 часова ДАРИУС спиритуални реп из Будимпеште

-22 часова ВАРТРА ethnic fusion ,folk, dark folk, ethereal, ambient, doom, world fusion бенд из Београда

-24 часова спиритуална гоа музика

УЛАЗ: добровољни прилог, на фестивал се забрањује уношење пића. Организатори задржавају право на мењање програма и сатнице.