Спорт

Параолимпијски спортови: Одржан први „Параолимпијски дан“

Друштво интелектуалаца Браће Тан“ из Бечеја у сарадњи са ОШ „Здравко Гложански“ и Параолимпијским комитетом Србије, посебно са Бориславом Перић Ранковић организовало је „Параолимпијски дан“ у УСАО „Ђорђе Предин Баџа“ у оквиру пројекта „Параолимпијски дани Бечеја“, који подржава Општина Бечеј.

Циљ пројекта јесте да се прикажу спортови, бављење спортом особа са инвалидитетом и сметњама у развоју, прихватање различитости, вера у себе и своје способности, као и то да се покаже да не постоји немогуће.

Такође и то да се уз Параолимпијски комитет Србије покрене читава заједница, да што више деце почне да се бави спортом и како би се покренула прича обеђивања спортских и ваннаставних активности за децу из осетљивих група, посебно са сметњама у развоју истакла је Маргарита Берчек психолог и идејни творац „Параолимпијског дана“.

На манифестацији је било заступљено 6 параолимпијских спортова.

Сви ђаци основних и средњих школа у нашој општи-ни имали су прилику да причају са олимпијцима, о њиховим искуствима, успесима, правилима спортова, да погледају демонстрацију али и да се опробају у бављењу спортом са атипичним реквизитима из угла параолимпијаца.

Параолимпијски дан по речима организатора посетило је око 500 суграђана, а с обзиром на велику посећеност и заинтересованост, сигурни су да ће се и наредне године организовати ова манифестација.

Вукашин Љубојев

фото: Спомен кућа „Тан“