Óbecse

Péter Lea különdíjas

Óbecsei szavaló sikere a XXV. Latinovits vers- és prózamondó találkozón

Június 14-én és 15-én, Balatonszemesen tartották meg a XXV. Latinovits vers- és prózamondó találkozót, mely minden évben a Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében kerül megrendezésre. Péter Lea óbecsei versmondó, aki már számos rangos megmérettetésről tért haza díjakkal és elismerésekkel, ezen a versenyen különdíjat érdemelt ki.
A zsűrit Kiss László, az MVE elnöke, Linka Ágnes, rádiós műsorvezető, dramaturg, Tóth Zsóka előadóművész, Wiegmann Alfréd, rendező és Marosvölgyi Gergely, Radnóti-díjas versmondó alkotta. A megmérettetésen, mely a szavalók körében az egyik legrangosabb verseny, 41 ifjú versmondó mutatkozott be a szakzsűri előtt, két kategóriában: felnőtt és ifjúsági.
– Nagy tapasztalat volt ez számomra, mert olyanoktól tanulhattam, akik hosszú évek óta foglalkoznak ezzel, nagyon tehetségesek. És nemcsak a zsűri, hanem a többi versenyző is. A versmondásra vonatkozó tapasztalatok mellett nagyon meghitt pillanat volt, amikor közösen meglátogattuk Latinovits sírját, koszorúval, mécsessel emlékeztünk. Volt színdarab, esti táncos-zenés ismerkedés. Régi ismerősökkel is találkoztam, de új barátságokat is kötöttem. Mivel ez a legrangosabb verseny, ahol nagyon magas színvonalú versmondások hallhatóak, nagyon sokat jelent. Hatalmas elismerés, hogy első alkalommal, ilyen fiatalon különdíjban részesültem, melyet elsősorban szép beszédért címmel kaptam.
Erőt ad a továbbiakra nézve – mondta a huszonkét éves óbecsei versmondó, Péter Lea.
A versmondóknak két verset vagy prózai művet kellet megjelölni, XX. században született magyar író vagy költő alkotásaiból. Lea Móra Ferenc: Miköztünk ádáz harc… és Radnóti Miklós: Nem bírta hát… versekkel mutatkozott be. A verseny két fordulóban zajlott: első nap került sor az elődöntőre, ahonnan a zsűri kiválasztotta a másnapi döntősöket. Arra a kérdésre, hogy miért éppen ezekre a költeményekre esett a választása, Lea ezt válaszolta:
– Aki ismer, tudja, hogy Radnóti az egyik kedvencem. Móra pedig különleges, mert költészete alig ismert. Az a mű egy számomra kedves, szenvedélyes, picit kacér vers.
Péter Lea egyébként a tavalyi Nemzeti VERSeny győztese, a múlt évi Kaleidoszkóp Versfesztivál különdíjasa, számos előkelő irodalmi elismerés és díj büszke tulajdonosa.

Lea Peter nagrađena u Mađarskoj

Recitatorka iz Bečeja među najboljima u Balatonsemešu
Mlada recitatorka iz Bečeja, Lea Peter osvojila je specijalnu nagradu na prestižnom takmičenju u Mađarskoj, u Balatonsemešu. Nadmetanje u organizaciji Udruženja mađarskih recitatora održano je 14. i 15. juna pored Balatona. Takmičari su se pred stručnim žirijem predstavili sa dve poezije. Lea je za ovo takmičenje izabrala dela Radnoti Mikloša i Mora Ferenca. Ona je inače ponosna vlasnica više nagrada, povelja i priznanja koje je osvojila na raznim takmičenjima širom Vojvodine, Mađarske i Transilvanije.

D.P.