КуварРазонода

Пиероги

Популарна пољска пуњена тестенина, алтернатива за насуво.

Потребно је:

За тесто: 2 јајета, 2 дл млаке воде, пола шоље уља, брашно оштро (око килограм), со

Пуњење 1: 4 кувана кромпира средње величине, један већи црни лук, неколико шнита сецкане сланине (по укусу), 50 грама путера, со и бибер. На путеру издинстати лук, додати сецкану сланину и испржити је са луком, додати пасирани кромпир и зачинити по укусу

Пуњење 2: Пола килограма киселог купуса, једна зелена кисела јабука, 50 грама путера, један већи црни лук, со и бибер. Издинстати лук на путеру, додати кисели купис и рендану јабуку и динстати да купус буде мекан (око 20 мин) и посолити и побиберити по укусу.

За умак, прелив: 100 грама сецкане димљене сланине, 200 грама милерама, мало сецканог першуна, со и бибер

Замесити чвршће тесто као за било коју пасту (насуво) и оставити да се мало одмори (15-20 минута), растањити танко као за насуво и шољом или широм округлом модлом вадити кругове и пунити их филом (једна већа кашика у сваки), преклопити и залепити крајеве (мало премазати водом ивице да се лепо залепи и додатно прититснути виљушком по рубовима). Кувати пиероге у води док не испливају на површину и онда још неколико минута. У међувремену на 50 грама путера издинстати сецкану сланину у дубљем тигању (извадити сланину да не гори) и кад су кувани пиероги, оцедити и одмах убацитити у тигањ (најбоље део по део да буду у тигању у једном слоју и превнути их кад добију корицу да се запеку са обе стране). Помешати милерам и печену сланину са мало сецканог першуна и зачинити по укусу и прелити пиероге или служити са стране.