Óbecse

Platonov a fiatalok szemével

Ősbemutatót tartott a színház magyar nyelvű drámatagozata

A Platonov című színdarab ősbemutatójára a Városi Színház magyar nyelvű drámatagozatának előadásában szeptember 9-én került sor. A közönség nyolc ifjú tehetséget tekinthetett meg, akiket Rókus Zoltán színművész készített fel.

A csoport év elején alakult meg tizenhat jelentkezővel, azonban a végére a létszám a felére csökkent. A darab kiválasztása közös munka gyümölcse. Habár az elején szóba jött néhány ifjúsági regény is, mint a Kárókatonák még nem jöttek vissza vagy a Pál utcai fiúk, de a színészpalánták inkább Csehov művét érezték magukhoz legközelebbinek.

– A Platonov témája a férfi-női viszonyok, őket ez érdekelte, ezt a tematikát szőtték bele az improvizációkba.  Igazából nem azon van a hangsúly, hogy milyen előadás állt össze, hanem azon, hogy ezek a fiatalok fél év alatt elsajátították azt, hogy mi a színjátszás, mik a karakterek, mik a viszonyok, mi a konfliktus, hogyan jutunk el A pontból B-be. Ez által bontakoztattunk ki egy előadást – nyilatkozta Rókus Zoltán.

A szereplők és a rendező elmondása szerint konkrét célcsoport nincs, sokkal inkább az óbecseieket akarták megszólítani, tudtukra adni, hogy létezik egy magyar nyelvű drámatagozat városunkban.

– Nagyon jól érzem magam ebben a darabban, hiszen a régi idők történéseit meséljük el mai nyelven. Tulajdonképpen ez az előadás a múlt lenyomata egy modern korban, a mi nyelvünkön, a mi felfogásunkkal. Óbecsén hiánypótló ez a társulat, kiváló közösségépítő, összehozza a fiatalokat és hozzájárul a magyar kultúra ápolásához is – mondta a társulat egyik tagja, Takács Zsolt.

Nem csak a szereplők számára jelentett újdonságot ez a darab. A drámacsoport érdekessége az is, hogy Rókus Zoltán színművész, aki a fiatalokkal dolgozik, először próbálta ki magát rendező szerepében.

– Legnagyobb nehézségét az jelentette, hogy a tagok különböző korosztályúak, vannak köztük utazók, és ritkán tudtunk úgy próbálni, hogy mindenki jelen van. Ami magát a rendezést illeti, nagy támogatást kaptam tőlük, maguk is sok mindent „beletettek” a darabba. Amit én mondtam, ők kibővítették. Úgy gondolom, hogy mindannyian megálltuk a helyünket, legalábbis a közönség reakciójából ez jött le – szögezte le Rókus, aki őszintén reméli, hogy a drámatagozat még sokáig folytatja működését.

P.D.