ДруштвоКултура

Подршка за овогодишњи Фолк Фест од стране UNESCO

Непосредни повод за обраћање јавности руководства КУД „Ђида“КУД “ 20. јуна била је, према речима, Снежане Секулић веома велика част и истовремено подршка коју су добили за организацију фестивала „Бечеј фолк фест“ у претходних неколико година, а то је писмо подршке овом фестивалу од стране међународне организације УНЕСЦО коју су добили преко Међународног савета организација фолклорних фестивала и народне уметности ЦИОФФ-а. Овај фестивал се од почетка налази у календару светског ЦИОФФ-а и који је део размене фолклорних фестивала и наступа на светском нивоу. Кроз ту постојећу мрежу фестивала и ансамбала „Бечеј фолк фест“ је у претходних неколико година успео да успостави контакте и програм размене са неким земљама које су на овом фестивалима наступали претходних година. Снежана Секулић, председница КУД-а, је на конференцији за штампу рекла да ће се на плакатима за овај фестивал ове године поред знака ЦИОФФ-а наћи и лого УНЕСЦО-а као покровитеља. Оне је напоменула да је један од разлога зашто је овај фестивал овако успешан пре свега лежи у чињеници да је до сада имао веома велику подршку локалне заједнице, покрајине и републике али и бечејске публике. Подршка је према њеним речима била веома важна јер на фестивалу учествују ансамбли 10 земаља из Европе и непосредног регионалног окружења али и из најудаљенијих земаља, са других континената што чини овај фестивал толико атрактивним. За одржавање фестивала њима је потребна и велика финансијска подршка јер је део програма и смештај уз целокупну логистику за велики број учесника на 4 дана колико траје фестивал. У питању је скоро 600 учесника.

„Фестивал се одржава сваке године у исто време, почиње 13. августа а 16. августа је затварање. Ове године бићемо домаћини Египту, Грузији, Русији и Словенији, гости ће бити смештени у Бечеју пуна четири дана, поред њих на фестивалу ће наступати и ансамбли из Мексика, Шпаније, Француске, надамо се, наравно, и гостима из Мађарске из нашег братског града Сексарда, то још није потврђено. Надамо се и још неким групама али то зависи и од распореда фолк фестивала у другим градовима.“

Када је у питању рад самог ансамбла Ђидо, Горан Думановић, уметнички руководилац КУД-а је рекао да члановима „Ђида“ следи веома активна сезона. Дечија група је управо на путу за Бугарску на фестивал у Сунчевом брегу, за велику групу следи фестивал у Руми, па у Фочи и први у низу ових фестивала као што је овај наш у Чачку, ту ће бити представници Србије на међународном фестивалу. Горан Думановић је најавио и турнеју овог ансамбла крајем јула месеца.