ДруштвоЕкономија

Покрајинска делегација секретара у посети општини Бечеј

У петак 18. октобра је у току преподнева у Бечеју и Бачком Петровом Селу делегација покрајинских секретара у пратњи председника општине Драгана Тошића обишла радове који се тренутно спроводе на територији општине Бечеј. У делегацији су се налазили потпредседник покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретари за пољопривреду Вук Радојевић, за регионални развој Огњен Бјелић, за спорт и омладину Владимир Батез као и директор Управе за капитална улагања Недељко Ковачевић. Након обиласка рукометног терена у Бачком Петровом Селу, делегација је обишла и једну од улица у Макадију која ће бити посута туцаником а затим су у Бечеју одржали конференцију за штампу на отвореном на градилишту у Зеленој улици.

Потпредседник Покрајинске владеЂорђе Милићевић је том приликом изјавио:
„Повод за ову посету је неколико важних инвестиција које ће ових дана кренути да се изводе и за које смо уручили уговоре председнику општине.Овде смо на терену где се ради реконструкција Зелене улице, инвестиција вредна 135 милиона динара од којих 93 милиона је улагање Покрајинске владе (односне Управе за капитална улагања Покрајинске владе) а 42 милиона улаже сама локална самоуправа, ради се о реконструкцији коловоза у дужини од једног километра, реконструкцији паркинг места, пешачких и бициклистичких стаза, јавне расвете, озелењавања, сачуваће се постојеће зелене површине и платани и предвиђено је обогаћивање овог простора новим зеленим површинама, потпуна и тотална реконструкција ове улице.

Ова улица је веома важна за грађане Бечеј у смислу фреквентности саобраћаја и у смислу привредних дешавања, ту је и спортски центар, улица која води до кеја на Тиси, жила куцавица Бечеја. Осим ове улице обишли смо и рукометни терен у Бачком Петровом Селу који ће бити потпуно реконструисан, вредност те инвестиције је више од 5 милиона динара а средства је обезбедио Секретаријат за спорт и омладину. На терену ће бити урађена нова мултифункционална подлога, биће замењене старе и руиниране трибине и ограда, терен ће бити у једном потпуно новом руху са покривеним клупама.

Разговарали смо о тома да се на пролеће ураде и свлачионице. Други уговор из области спорта односи се на адаптацију спортске сале у основној школи „Шаму Михаљ“. Вредност те инвестиције је више од 1,6 милиона. Трећи уговор се односи на реконструкцију мокрих чворова у спортском центру, та инвестиција вредна је 4.8 милиона динара. Укупно када се све сабере то ће бити више од 100 хиљада евра. Управа за јавна улагања је пре годину дана финансирала и реконструкцију крова на спортском центру са око 38 милиона уз улагања локалне самоуправе нешто преко 42 милиона динара, са овим последњим улагањем Покрајинска влада је у Бечеју само на спортским објектима уложила у последње две године више о 50 милиона динара. Обишли смо и једну од шест улица које ће бити насуте туцаником а до сада су биле неасфалтиране у општини Бечеј. Тих шест улица у дужини од 2,75 километра биће насуте али ће то истовремено бити и припрема за асфалтирање следеће године. За ове три и по године Покрајинска влада је уложила у Бечеј нешто више од 600 милиона динара, значајна су улагања и из општинског буџета али и из републичког буџета. У току је и једна веома важна инвестиција коју спроводи Републичка влада, тј. ЈП Путеви Србије а то је асфалтирање оне деонице пута која пролази кроз Бачко Градиште, на том путу неколико деценија није рађена озбиљнија реконструкција. То је модел инвестирања који спроводимо на сва три нивоа власти, финансирајући овако значајне инвестиције ослобађамо на неки начин средставa у општинском буџету да локална самоуправа може самостално да изведе неке инвестиције као што је ово насипање туцаником улица нпр. Такав модел сарадње три нивоа власти је и модел у којем се разговара о приоритетима, планира, координирају потези и средства сва три новоа власти, то је модел на који се на најрационалнији начин троше буџетска средства без обзира са којих нивоа власти долазе.“

Председник општине Бечеј Драган Тошић је захвалио гостима на великој помоћи у претходном периоду нашој општини јер је то тим људи који су допринели да се у Бечеју уради веома велики број пројеката и инвестиција.
„Када су у питању ови пројекти који су започети и за које су данас потписани уговори, они радови који се изводе напољу биће урађени што пре, тачније до зиме а пројекти који се раде унутра биће рађени током зиме али свакако до краја ове године“ – рекао је о роковима за завршетак ових пројеката на крају обраћања председник Драган Тошић.