Покрајинска влада: Тренутно у Војводини вирусом корона заражено 36 пацијената

 

Покрајинска влада обезбедила је 111 милиона динара за 23 мање развијене локалне самоуправе, пензионерима чија су месечна примања мања од 30.000 динара. Реч је о прехрамбеним пакетима, а овај вид помоћи реализоваће и друге општине у АП Војводини из сопствених буџета, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић данас на конференцији за медије одржаној у Покрајинској влади.

 Мировић је најавио да ће сутра грађанима Зрењанина, који нису у могућности да напусте своје домове, бити упућена флаширана пијаћа вода.

 „Ми смо са седам милиона динара помогли и Град Кикинду како би се обезбедиле основне животне намирнице за социјално угрожене грађане. У овом граду уведене су радикалније мере изолације, и тиме смо санирали Кикинду као иницијално жариште, иако опасност још постоји“, рекао је Мировић.

 Председник Мировић подсетио је да су отворена два наменска рачуна за подршку здравственим радницима у АП Војводини, на која грађани и привредна друштва могу донирати новчана средства. Новац ће, додао је он, бити упућен здравственим радницима који су на првој линији борбе против корона вируса.

 „Наш примарни циљ је да заштитимо здравствени систем. Обезбеђена је континуирана испорука заштитне опреме за наш здравствени систем“, нагласио је председник Мировић и додао да је Покрајинска влада у контакту с кинеским провинцијама које су братске покрајине АП Војводине. Они су покренули акцију за прикупљање неопходне медицинске опреме која ће у наредним данима стићи у нашу земљу.

 Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић казао је да тренутно у АП Војводини има 36 позитивних пацијената на корона вирус, од којих се 13 налази у Клиничком центру Војводине.

Три пацијента су у тешком општем стању и налазе се на респиратору на Инфективној клиници КЦВ.

 „Имамо распрострањеност вируса у свих седам управних округа у АП Војводини. Од првог регистрованог случаја корона вирусом у нашој земљи, који је био 6. марта у Суботици, тестирали смо 276 грађана Војводине. Морамо се понашати као да смо сви заражени или да смо били у контакту с неким потенцијално зараженим. Од свих 36 пацијената заражених корона вирусом у АП Војводини, пратимо више од 5500 контаката“, истакао је секретар Гојковић.

У зависности од појаве симптома, радићемо њихово тестирање на Институту за јавно здравље Војводине, како налаже епидемиолошка служба, нагласио је секретар Гојковић.