Економија

Положен камен темељац за нови хотел

У Змај Јовиној улици у Бечеју на плацу у близини Јодне Бање је 4. марта свечано постављен камен темељац (тачније својеврсна временска касула) за будући хотел са четири звездице „Experience“. Инвестиција која је вредна 2.5 милиона евра биће заједнички пројекат мађарске Фондације Просперитати и акционарског друштва „Arthur Bergmann“ из Мађарске. Локална, у Бечеју регистрована фирма „Obrock food“ чији је заступник Деже Фехер, која се према опису из АПР-а бави делатношћу ресторана и покретних угоститељских објеката, је прошле године на конкурсу Фондације Просперитати добила око милион евра за ову инвестицију, остатак од око 1,5 милион ће обезбедити акционарско друштво „Arthur Bergmann“ из Мађарске.

Свечаном полагању временске капсуле која је симболично означила почетак реализације пројекта и градње хотела присуствовали су, осим представника локалне самоуправе, председника општине Драгана Тошића и других званичника, председник СВМ и председник Покрајинске Скупштина Иштван Пастор, руководилац Фондације Просперитати Балинт Јухас, Генерални конзул Мађарске у Суботици Естер Чалокези, руководилац „Arthur-Bergmann Hungary“ Миклош Гал, заступник фирме „Obrock food“, Деже Фехер и заступник београдског огранка „Arthur-Bergmann“ акционичарског друштва Грујица Медић и други.

У питању је је хотел са око 25 соба и три апартмана који ће у свом склопу имати и спа центар, терен за миниголф, ресторан, теретане и друге пропратне садржаје. Задњим делом хотел гледа на Горански расадник па је овим пројектом предвиђено и уређење тог околног простора. Према плану овај хотел би требало да буде завршен до краја 2022. године.

Према речима Миклоша Гала, руководиоца групације „Артур Бергман” ово је заједнички српско-мађарски успех: „Овде је реч о пројекту укупне вредности 2,5 милиона евра, и у односу на нашу групацију ово је један од наших најмањих пројеката, али је и пионирски пројекат. Желели би да уђемо и у веће пројекте на простору Војводине, за то нам је потребно овдашње искуство у свакодневном функционисању, као и у вођењу пројеката”.

„Просперитати“ је мађарски фонд у Србији који је до сада одобрио новац за реализацију 14.000 пројеката у областима развоја привреде, туризма и пољопривреде, куповине кућа за младе брачне парове и др. Фондација Просперитати представља мађарску регионалну фондацију за заједнички развој у Војводини. Фондација је добровољна, невладина и непрофитна организација, основана ради остваривања добротворних циљева.
Председник Савеза војвођанских Мађара, Иштван Пастор, је у свом говору истакао да је оптимистичан када је овај пројекат у питању јер је привреда Србије упркос пандемији пала за свега 1,3 одсто. Према његовом мишљењу, када ова ситуација са ковид пандемијом буде завршена, може се очекивати привредни раст од шест до седам одсто у држави. Председник Савеза војвођанских Мађара захвалио се оним предузетницима који су инвестирали у изградњу овог хотела у Бечеју.

„За то је била потребна велика храброст да неко од сопственог новца ризикује 180 милиона динара да би обезбедио покретање ове озбиљне и велике инвестиције од 300 милиона динара. Због тога бих желео да се захвалим онима који су својим новцем, активностима, личним кредибилитетом стали уз овај пројекат. Посебно бих желео да се захвалим господину Миклошу Галу. Верујем да са овим и другим пројектима које заједнички планирамо, можемо бити спремни за велику авантуру.“ – рекао је Пастор.

За главног инвеститора „Arthur-Bergmann Hungary“ ово је једна од мањих инвестиција која је такође пилот пројекат у Србији, нека врста испипавања тржишта и могућности за даље инвестирање. Намера ове групације је да се полако шири ван граница Мађарске и да почне интензивније да улаже у пројекте у Србији. Следећа фаза је, према речима њиховог представника Миклоша Гала, инвестирање у веће пројекте, углавном у туристичку инфраструктуру. Приликом ове посете представници бечејске локалне самоураве су са њима разговалаи и о евентуалном договору око куповине земљишта поред Тисе које је било намењено за бањски комплекс. У питању је око 10 хектара земљишта у државном власништву. „Arthur-Bergmann Hungary“ је спреман да да понуду и за тај пројекат.

Да подсетимо, ова групација је преузела и пројекат за хотел и плац од Кнежев Групе у марту 2019. године, након што је та компанија одустала од изградње хотела. Тај плац је величине око једног хектар, тако да би то укупно било око 11 хектара простора за изградњу објеката са туристичким капацитетима.

Председник општине Бечеј, Драган Тошић, је у изјави новинарима након полагања временске капсуле рекао да је веома задовољан оваквом инвестицијом и сарадњом са инвеститорима „Arthur-Bergmann Hungary“ и фондацијом „Просперитати“. Према његовим речима ово ће бити значајно улагање у туристичке потенцијале општине Бечеј јер је недостатак смештаја и садржаја, које ће понудити овај хотел, у граду евидентан. Он сматра де ће ова, и можда неке будуће заједничке инвестиције, подићи конкурентност наше општине када је туризам у питању.
Свештеник Римокатоличке цркве у Бечеју Ласло Фудерер освештао је временску капсулу након свечаног полагања.