ДруштвоСервис

Поново ради Народна кухиња

Почетком ове године је престала са радом народна кухиња. Оброци по општинама нису били за време празника дистрибуирани у Месне заједнице. Најсиромашнији становници наше општине остали су и без тог једног куваног оброка у току дана. Након писања појединих медија, објава на друштвеним мрежама и реакција појединих друштвених и политичких организација народна кухиња је поново почела са радом у понедељак 20. јануара.

Разговорали смо са Игором Кишом, чланом општинског Већа задуженог за социјална питања о томе шта је био разлог овог прекида доставе оброка за сиромашне суграђане:
“Народна кухиња у Бечеју је имала један прекид од дведесет дана, тачније од првог јануара ове године до понедељка 20.јануара. У питању су биле техничке несугласице јер је Геронтолошки центар који је извршилац овог посла већ дуже време био у проблему због мањка радне снаге, пре свега због Уредбе о забрани запошљавања. Запослени који тренутно раде у Геронтолошком центру морају најпре да постигну оно што су њихови примарни послови а то је брига за старе и редовне дневне послове и активности у оквиру установе. Због обимности посла у претходном периоду они су све теже успевали да одрже и сервис за народну кухињу за који су од стране Општине Бечеј по уговору били задужени да спроводе. Пред сам крај године ови проблем са недостатком радне снаге су кулминирали па је привремено обустављен сервис. Трудили смо се да то што пре решимо па је сада у овом тренутку на снази за потписан уговор, са Геронтолошким центром, за следећа три месеца. И они у центру и ми се надамо да ћемо након укидања Уредбе моћи да коначно решимо проблем мањка радника и да кад Општина поново распише јавну набавку за сервис народне кухиње више неће бити таквих проблема. Та нова “либерализације” запошљавања се пре свега односи на услуге социјалне заштите па је, ако је тако, ово реално да може да се реши у следећа три месеца. На овај начин ће се и у догледно време наћи неко трајније решење јер Народна кухиња је обавеза локалне самоуправе и ми ћемо свакако наставити редовно да обезбеђујемо средства за ове намене. Тренутно, и већ дуже време, се дневно у све месне заједнице укупно на општинском нивоу обезбеђује 350 оброка. Они се, као што је то и раније била пракса, износе на терен, испред Месних заједница у граду и по селима. Након расписивање јавне набавке ми ћемо размотрити понуде свих потенцијалних установа и фирми које се буду пријавиле да обављају овај сервис и одабрати најбољу понуду, најбоље решење, јер је то пре свега у интересу грађана. Да ли ће се Геронтолошки поново јавити и дати добру понуду то ћемо видети. У сваком случају имамо и ми и они три месеца сада да поставимо добру основу да се трајније реши стабилност рада овог сервиса.” рекао нам је Игор Киш.