КуварРазонода

Портокалопита

Потребно је за питу: 500 грама танких кора за гибаницу, 3 веће наранџе. 200 грама шећера, 250 грама уља, 250 грама грчког јогурта, 4 јајета, два ванил шећера, један прашак за пециво.

За сируп: 700 грама шећера, сок и кора од 2 веће наранџе, сок и корица од 1 лимуна, 4 децилитра воде. Сируп направити прво јер треба да буде хладан а пита врућа.

Раздвојити листове танких кора згужвати и ставити у тепсију и у рерну на 100 степени да се просуше бар пола сата. Извадити из рерне и измрвити.

Нарендати корицу од 3 поморанџе које ће се кувати и сачувати. Ставити их да се кувају у воду око пола сата док не буду мекане, оцедити их и прохладити па их изблендати у сецку или блендеру комплетно заједно са кором. Добро умутити 4 јајета са 200 грама шећера, додати уље, јогурт, пулпу од наранџе, два ванил шећера и један прашак за пециво. Добро све умутити и додати измрвљене коре. Намазати путером мало тепсију и посути брашном па сипати смесу и поравнати. Пећи око 40 минута на 180 степени док не добије корицу (као гибаницу). Залити хладним сирупом док је још врућа и оставити да упије бар сат/два времена.

Портакало пита је савршен рецепт за летње дане. Служи се најчешће са куглом сладоледа од ваниле. Вероватно најпопуларнији грчки колач који је невероватно укусан и много лакши од баклаве.