Друштво

Посета Кинеске делегације

Општина Бечеј била је домаћин делегацији кинеске Покрајине Гуангдонг на челу са Чунг Хујдијаном, замеником генералног директора Одсека за пољопривреду ове покрајине. У делегацији су такође били и представници менаџмента више истакнутих кинеских компанија које се баве пољопривредом. Са њима нашу општину су посетили потпредсеник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, као и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић. Делегација из Гуангдонга је дошла да се упозна са нашим потенцијалима у области пољопривреде пре свега сточарства и говедарства. Том приликом они су имали састанак са представницима локалне власти у Градској кући, а након тога обишли су фарму Агропродукт Шинковић, фарму Џигурски и комбинат ПИК Бечеј.

У обраћању медијима Чунг Хујдијан истакао је да су веома задовољни инфраструктуром у нашем граду, те да ће по повратку у Гуангдонг промовисати Бечеј и његове потенцијале па се у будућности нада некој дугорочној сарадњи.

Председник општине Бечеј, Драган Тошић истакао је важност ове посете с`обзиром да је Бечеј једина општина коју је кинеска делегација посетила и захвалио се покрајинској влади што су одабрали баш наш град, додајући да се нада да ће у будућности направити неки озбиљан договор и продубити сарадњу.

Потпредсеник Покрајинске владе, Иван Ђоковић истакао је да је Бечеј једна репрезентативна општина и да су је баш зато изабрали за ову посету додајући:

– Делегација је заинтересована за извоз али и за кооперацију са домаћим малим, средњим али и великим фармерима. Они су овом приликом упознати са капацитетима које нуди општина Бечеј и кроз даљи дијалог ћемо развијати програме сарадње, извоза односно повећања капацитета производње у области сточарства.

Коментаришући значај ове посете, Вук Радојевић желео је да нагласи следеће:

– Гуангдонг је изузетно значајна кинеска покрајина са изузетно великим потребама за храном и заиста нам је задовољство што смо данас уприличили састанак у покрајинској влади који је организовао потпредседник Ђоковић уз присуство представника Задружног савеза Војводине и Пољопривредног факултета како бисмо приближили наше потенцијале, науку и струку, али и целокупан задружни потенцијал Војводине и објединили понуду која је неопходна за потенцијалне партнере из покрајине Гуангдонг,  истакао је Радојевић.

За привреднике из Гуангдонга, за целу кинеску делегацију али и за нашу општину била је ово веома значајна посета и прилика за размену искуства и информација као и прилика за остваривање сарадње у области пољопривреде.

 

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *