Мањи приноси него прошле године

На војвођанским пољима жетва јечма и пченице је завршена. Ратари сумирају овогодишње резултате како приноса тако и квалитета зрна. Жетва је почела средином јуна и иако ова година није погодовала житима ратари су углавном задовољни родом. Процењује се да ће у просеку принос бити око 7 тона по хектару. Међутим, иако су усеви углавном скинути, произвођачи нису сигурни колико ће на њима зарадити. Тренутна цена по килограму је 14 динара, што незадовољава ратаре.

Касна сетва, екстремно ниска температура у периоду мировања, као и недостатак влаге, кључни су разлози за смањење приноса у овој години. На крају јечам је ипак прошао много боље него пшеница. Резултати овогодишње жетве пшенице нису добри и далеко су од прошлогодишњих, па се процењује да је принос око 4 тоне по хектару, односно 30 одсто мање него лане.Стручњаци оцењују да је то и више него довољно да се подмире домаће потребе и да пшенице бити и за извоз.

У Општој Земљорадничкој задрузи Бечеј нису задовољни овогодишњим приносом, који је подбацио, а између осталог посејана је и много мања површина него што је било предвиђено.

– Нисмо имали увид у хектаре и Бечеј је скоро преполовио површину под пшеницом у односу на прошлу годину, а узрок је што закуп више не иде у пшеници већ у еврима, тако да су људи одустајали. Поред тога принос је далеко испод очекивања, истакао је Мирослав Главашки, директор ЗЗ Бечеј.

Оно што радује ратаре јесте да је квалитет зрна углавном добар јер су временски услови у време наливања зрна и зрења били солидни. Оно што пак не одговара ратарима јесте цена од око 16 динара, која је по њима ниска јер производња килограма изађе око 22 динара. Процењује се да ће цена да расте и очекује се да ће до краја јула бити 17 динара по килограму.

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *