Друштво

Постављена три нова игралишта

У Предшколској установи „Лабуд Пејовић“ испред централне зграде постављено је прво од три нова дечија игралишта . Остала два су предвиђена за Ново Село и Бачко Градиште У двориштима вртића „Колибри“ у центру Бечеја и „Коцкица“ у Бачком Градишту је првобитно било предвиђено да се поставе два игралишта јер је Општина Бечеј у оквиру програма спровођења мера популационе политике из Кабинета министарке за демографију добила 10,8 милиона динара и за тај пројекат обезбедила 2,2 милиона динара сопствених средстава. За овај пројекат је средином јуна месеца расписана јавна набавка и посао је добила да ради фирма D Sport System Нови Сад и то по цени од 12.353.480 динара, средином августа потписан је и уговор са роком испоруке од 30 дана.

Ново игралиште у Новом Селу ради се мимо овог пројекат и за њега су обезбеђена додатна средства од 2.6 милиона из општинског буџета. Укупно ће постаљање нових игралишта коштати 15 милиона динара.

Тренутно су та игралишта још увек у изради јер због временских услова још није постављена специјална подлога коју захтева нова законска стандардизација дечијих игралишта. Сва нова игралишта мораће да буду урађена по тим новим стандардима и према новом правилнику о безбедности дечијих игралишта. Предвиђено је и да сва постојећа дечија игралишта морају бити усклађена са овим стандардима до новембра 2021. године. Ово сада знатно поскупљује читав процес изградње нових али ће сигурно ускоро бити и прилично оптерећење за локалну самоуправу да садашња прилично девастирана дечија игралишта на целој територији општине уподобе према овом правилнику.

Татјана Митић, директорица ПУ „Лабуд Пејовић“ је веома задовољна што ће ова игралишта бити постављена у два објетка ове установе:
„Као директор установе могу само да кажем да се јако радујемо што ћемо добити једно од најмодернијих игралишта, да ће се у нашем објекту „Колибри“ играти око 300 деце на њему и да једва чекају, у „Коцкици“ у Градишту око 100 деце. Предвиђено је да извођач испоштује све стандарде. Да ли игралишта заиста толико треба да коштају? … Ја претпостављам да је тако, али то је питање за оснивача. Справе генерално јесу скупе а вероватно је и због подлоге која је обавезујућа по Правилнику о безбедности дечјих игралишта из 2019.године све то додатно скупље. Ја као директор установе немам увид у финансијску конструкцију, све је код оснивача тј. Општине Бечеј.“