Општина Бечеј: Јавна расправа о буџету

„Ми смо у акцији „Буџет по мери грађана“ добили смернице како грађани Бечеја размишлљају. Наравно, све оно што грађани желе да се уради у Бечеју не може да се заврши само за једну годину и да нам је пет пута већи буџет. Ми ипак морамо да размишљамо на тај начин да тај буџет буде развојни и да садржи делом и инвестиције које су важне грађанима Бечеја али да се ураде и оне битне ствари а то су функционисање града, установа и институција, јавних предузећа и то кад се све уклопи у буџет остаје онај један веома битан део о којем смо овде дошли данас да причамо са вама.

Буџет ове године је предвиђен на 1.637.000.000 динара а то је заједно за предвиђеним средствима из виших нивоа власти, то није пројекција напамет него на основу пројеката за које већ имамо урађене пројектно/техничке документације, или имамо одређене сугестије од стране републичних и покрајинских министарствима за та улагања. Веома битно је да кажем да су укупни сопствени приходи општине процењени на 1.170.000.000 динара. Сматрам да смо овај буџет формирали веома опрезно. Наша пракса је и ранијих година била да, уколико је потребно, током године повећавамо буџет а не да га смањујемо ребалансима. Ребалансе смо углавном радили и због добијања средстава од виших нивоа власти на основу пројеката. У овом буџету је предвиђен приход од пореза на зараде и капиталних прихода физичких лица и то заједно са приходом од пореза на имовину грађана достиже око 51% укупних прихода, што је веома добро. Приходи од земљишта су нам проблем јер се сваке године све више и више смањује оно што можемо да издамо у закуп, углавном се сад то свело на оно што иде на право пречег закупа, цене ту одређује Министарство и углавном је у питању нека просечна цена. То је онај део буџета који може да буде онакав како ми нисмо планирали али и ту је разлика негде око 5% највише. Планирани дефицит за следећу годину је 0.2 %, што је веома битно јер то показује да је добро испланирано“ – рекао је председник општине Драган Тошић у уводу јавне расправе.

Грађанин Милан Бокун, представник групе грађана „Само локално“ и бивши одборник у прошлом сазиву СО Бечеј је на самом почетку расправе поставио питање колико су грађани заиста имали времена да се упознају са овим нацртом буџета и да се адекватно информишу да присуствују и учествују на овој јавној расправи. Наиме, нацрт буџета је био постављен на сајту општине Бечеј само 30 сати пре расправе и то у интегралној верзији са око 80 страна, углавном табела, у којима се обични грађани тешко могу снаћи без упутства, образложења или смерница. Бокун је нагласио да је то сад већ постала пракса годинама да се на јавну расправу од стране организатора не гледа као на могућ озбиљан дијалог са грађанима који би могао и да резултира евентуалним кориговањем овог документа пре него што уђе у скупштинску процедуру. Председник Тошић је одговорио да сматра да је кроз акцију „Буџет по мери грађана“, у оквиру које су били организовани и разговори по меснима заједницама са грађанима, ова власт учинила највише до сада да се јавно разговара о формирању буџета. Председник је рекао и да он од грађана не очекује експертску анализу документа него да дођу на расправу и да питају конкретно оно што их занима, оно што је у њиховом интересу.

Дијалог између Милана Бокуна и председника Тошића наставио се на и тему сврсисходности гласања грађана за приоритете у оквиру акције „Буџет по мери грађана“ уколико се на крају сваке године не објаве конкретни резултати и извештаји шта је претходне године урађено од изгласаних пројеката. Извештавање о урађеном тј. извештавање о проценту остварења тог инвестиционог буџета (који је био у претходних неколико година негде око 100 милиона годишње, а за следећу је предвиђено око 60 милиона) укључујући и попис урађених и завршених пројеката је углавном изостао. Драган Тошић је навео неке пројекте које је општина ових година урадила а који су били изгласани као приоритети од стране грађана али је рекао да он сматра да је тема ове јавне расправе данас буџет за следећу годину и да се о теми извештавања може причати неком другом приликом. Он је нагласио да остварење пројеката зависи и од тога колико је реално да се они ураде у току једне буџетске године, од тога којим темпом ће се радити и да ли уопште општина те године има могућности за реализацију пројекта у односу на приходе и пуњење буџета јер све то такође утиче на могућу реализацију пројеката.

Милан Бокун је поставио председнику и питање о евентуалном повећању неких социјалних давања из буџета за сиромашно становништво у општини Бечеј у овим условима епидемије (помоћ за сахране, материјална помоћ у оквиру Центра за социјални рад). Драган Тошић је одговорио је да ће уколико буде било потребно ребалансом повећати износ за социјална давања за становништво које је погођено короном. Милан Бокун је поставио питање и смањење позиција у буџету која се односе на два веома велика проблема у граду, решавање проблема паса луталица и уклањање смећа са јавних површина. Он је указао и на то да су позиције за плаћање за уједе паса повећане. Председник Тошић је рекао да су за азил смањена средства јер ће се убудуће пси луталице односити у Кикинду (склопљен је уговор са њиховим азилом).

На крају расправе Бокун је поставио питање да ли Канцеларија за младе подноси некоме извештаје о утрошку средстава с обзиром на њихов буџет. Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за омладину и спорт одговорио је да су њима додељена та средства на основу Акционог плана и да имају веома велики број активности али и да они из тог буџета делом финансирају инфраструктуру која би требало да омогућу рад омладинских група и младих уопште на територији целе општине Бечеј укључујући и села (као што су уређење простора у Бачком Градишту, Бачком Петровом Селу, Бечеју, терени за баскет у Бачком Градишту).

Душанка Вуксић грађанка из Милешева је председнику поставила питање када се планира завршетак реконструкције школе у Милешеву. Председник Тошић је на састанку у Милешеву обећао да ће радови почети 1. фебруара и да ће бити школа завршена до краја пролећног распуста. Тошић је у плану буџета показао да се средства за то налазе на позицији школе „Петефи Шандор“ (у износу од 3.5 милиона динара) и да радови крећу почетком године. Он је такође најавио и да ће највероватније из Министарства екологије општина добити средства да се сметлиште код Милешева среди јер је то постао веома озбиљан проблем у селу а средства која су потребна за то су превише велика за буџет општине. Вредност тог пројекта је око 40 милиона динара.

Драгана Бранков, грађанка Бачког Градишта је поставила питање колико средстава је издвојено за ову Месну заједницу и који су пројекти предвиђени конкретно да се раде, она је поставила и питање „праведне“ расподеле средстава на све месне заједнице. Председник Тошић је издвојио постављање семафора на главној раскрсници на селу, чишћење дивљих депонија, постављање и уређење дечијих игралишта, сређивање крова на згради Месне заједнице (укупно око 4 милиона динара). Председник Тошић је најавио и пројекат изградње фабрике воде у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу, кружни ток у Бачком Градишту.

Председник Тошић је на питања новинара који су то пројекти из овогодишње акције „Буџет по мери грађана“ већ сад „ушли“ у овај нови нацрт буџета одговорио да има доста пројеката који су уврштени у буџет и који су веома важни да се ураде. Он је издвојио реконструкцију Пољаничког пута који се неће радити из инвестиционог буџета него из пољопривредног и то од од средстава за уређење атарских путева пошто тај пут спада у ту категорију путева. Председник Тошић је рекао да на тој позицији има довољно средстава да се пут уради тј. доврши јер је већ једна деоница урађена.

Овогодишњој расправи присустввало је само пет грађана поред припадника општинских служби и предствника медија.