Друштво

Резултати гласања за приоритете по месним заједницама

Завршена је овогодишња акција „Буџет по мери грађана – И ти се питаш‟ коју је и ове године организовало Бечејско удружење младих у сарадњи са Општином Бечеј. Гласање је одржано за викенд 5. и 6. децембра, углавном онлајн али су волонтери БУМ-а у недељу 6. децембра ипак обезбедили дежурства у месним заједницама да грађани могу да гласају и физички на лицу места.
У овогодишњој акцији „Буџет по мери грађана, И ти се питаш“ укупно је на крају гласања било 2558 важећих листића. По месним заједницама то износи: Прва месна заједница „Иван Перишић“ (658), Трећа МЗ (635), Друга МЗ (398), МЗ Бачко Петрово Село (330), МЗ Бачко Градиште (240), МЗ Милешево/Дрљан (145), МЗ Радичевић (80) и МЗ Пољанице (72).

На сајту Бечејских дана и на порталу „Партиципативни буџет“, порталу који је за ову прилику и убудуће за све сличне акције и извештаје о реализацији пројеката направило Бечејско удружење младих можете пронаћи комплетан списак пројеката по месним заједница заједно са бројем гласова. Овде смо издвојили само неколико најважнијих по месним заједницама.

Највише гласова у Првој месној заједници је опет добио пројекат уређења плаже на Тиси иако је било најављено да ће овога пута бити фокус предложених приоритета на мање пројекте, а уређење обале Тисе, плаже и све остало шта се подрзумева под тим пројектом је веома скупа и велика инвестиција. Насупрот томе други по броју гласова је Горњи парк код Дечијег диспанзера, уређење терена, трим стаза и постављање клупа што је пројекат који је релативно јефтин и лако изводљив. Трећи пројекат је сређивање прихватилишта за псе и бесплатна стерилизација.

Друга Месна заједница је такође као први пројекат изгласала уређење обале Тисе, овог пута у питању је шеталиште, друга по реду је реконструкција Новосадске улице са бициклистичким стазама а као трећи пројекат грађани су изгласали изградњу нових дечијих игралишта.

У Трећој месној заједници први пројекат који је приоритет по гласовима грађана је изградња пешачких стаза преко пружних прелаза у Новом Селу, други је изградња тротоара и осветљења на Тополском и Србобранском путу, трећи је изградња бициклистичке стазе на улазу у улицу 4. јули и. јавна расвета у том делу Новог Села.

У месној заједници Милешево-Дрљан је очекивано као први приоритет изгласана је реконструкција школе која је последњих месеци била у центру пажње јавности због затварања као и санација дивље депоније-сметлишта на улазу у село, трећи приоритет за ову месни заједницу је увођење додатних аутобуских линија.

У Бачком Петровом Селу први приоритет је последњих година очекивано унапређење безбедности јер је криминал у овом селу досегао невероватне размере. Други приоритет је и даље решавање проблема пијаће воде а трећи увођење канализације на целој територији села.

У месној заједници Радичевић је квалитет воде такође приоритет и то први по броју гласова, други је отварање апотеке у селу, трећи је пошумљавање простора око села.

У Бачком Градишту изгласано је као први приоритет постављање семафора на пешачким прелазима на главном путу, други је реконструкција центра села, санација тротоара и паркинга а као трећи приоритет највећи број гласова је добио пројекат санација дивљих депонија у селу.

У најмањем бечејском селу, Пољаници, као први приоритет изгласан је завршетак атарског пута Бечеј – Пољанице, други је санација водоводне мреже и трећи асфалтирање свих улица у селу.

Комплетан списак приоритета са бројем гласова можете пронаћи на адреси https://participativni-budzet.rs/rezultati-glasanja/