„Потисје Бечеј“: Саднице око депоније и нови камион

Директор  „ Потисје-Бечеј“, Золтан Фејеш, организовао је у уторак 16. новембра конференцију за штампу на локалној депонији у Бечеју. Непосредан повод за ову конференцију била је садња садница око депоније коју је директор Фејеш најавио прошлог месеца. Наиме, од уштеде које ова фирма има преласком на слање електронских рачуна одвојена су средства за куповину садница. За прву туру садње одабрали су да направе ветризаштитни појас око депоније и да се једна део садница посади и у Милешеву и Дрљану.

„Ми смо сад завршили садњу око 400 садница око депоније и 50 садница у Милешеву и Дрљану, и хтели смо да видите да смо испунили обећање. Циљ садње ових садница је да се направи један добар ветрозаштитни појас око депоније, наравно, кад саднице мало нарасту, надамо се да ће то бити ускоро. То ће заштитити околину да се непријатни мириси са депоније не шире у толикој мери а уједно ће послужити као ветрозаштита јер лишће задржава микрочестице и прашину са депоније. Посадили смо саднице чак у три реда и на тај начин направили редован ветрозаштитни појас ширине више од 10 метара. То је била наша обавеза коју смо обећали да искористимо средства од уштеде на папиру за слање рачуна. Морамо посебно да се захвалимо и Горанском расаднику из Суботице који је за ову нашу акцију донирао још толико колико смо ми купили садница, ми смо купили 200 садница а њихова донација је још 200 за нашу депонију и 25 садница за Милешево и Дрљан“ рекао је Золтан Фејеш.

Директор „Потисја-Бечеј“ је најавио и нову инвестицију у возни парк овог предузећа и тим поводом рекао „Завршен је и поступак јавне набавке за камион, ове недеље ће бити потписани уговори а следеће недеље ће бити реализовани уговори и очекујемо почетком децембра да ће доћи нови камион у општину Бечеј.“

Новинари су имали прилику и да погледају како се на самој депонији врши селекција секундарних сировина али и да виде све инвестиције у опремање депоније које је ово предузеће у последњих годину, две урадило на локалној депонији.

„Можете да видите да је овде на депонији избетониран комплетно плац, да су направљене стазе око депоније и да је намењено место за претовар смећа из ове хале у продужетку. Морам да нагласим да је сво смеће на депонији покривено земљом и ту се већ прави нови ветрозаштитни појас. Наша процена је да ће ова депонија моћи да прими још максимално од 40 до 50 хиљада тона смећа а то је отприлике за две године по капацитетима колико ми сада доносимао годишње овде смећа. Након тога према одлуци Владе Србије из 2018. године смеће из Бечеја ће морати да се носи на регионалну депонију у Кикинду, то време се полако приближава јер локална сампоуправа више по закону не може да прави нову депонију смећа, тј. сметилишта које ми сад овде имамо. Кад то време дође то ће и битније поскупети цену одношења смећа, али то ћемо још видети колико“ реако је  директор Фејеш.

фото: ТВ Бечеј