Позитиван рад суда у претходном периоду

У среду, 8. фебрура одржана је редовна годишња конференција за медије основног суда у Бечеју на којој је говорио председник суда Горан Чимбуровић. У складу са начелом транспарентности и отворености судства он је овом приликом желео да информише јавност о резултатима основног суда који су постигнути у претходној години са акцентом на реализацији старих предмета, али и освим другим текућим и актуелним питањима која се односе на рад суда.

На самом почетку Чимбуровић је истакао да се одлука да се ОС врати у нашу општину са судском јединицом у Новом Бечеју показала као добар потез пре свега зато што правда мора да буде што доступнија свим грађанима што је на овај начин и учињено.

Што се тиче саме статистике за претходну годину ОС у Бечеју заиста може да се похвали позитивним резултатима. На почетку 2016. године нерешено је било у свим материјама 3.269 предмета, док је у току године примљено 6.836 тако да је у раду било укупно 10.105 предмета заједно са оним који су пренети из 2015. године. Решено је мериторно укупно 4.588, а на други начин још 2.141 предмет, што значи да је укупно решено 6.729 предмета.

Највећа бољка целокупног српског правосуђа је број старих предмета. Под старим предметима се подразумева сваки предмет који је старији од 2 године у односу на то када је поднета тужба или кривична пријава или онај предмет који је старији од 6 месеци када су у питању породични или радни спорови. На почетку 2016. године било је 477 старих предмета тј. 14,5 посто од укупног броја предмета. На крају године тај проценат је смањен на 10 посто што према речима председника суда представља изванредан учинак, посебно ако узмемо у обзир да је прилив старих предмета сталан. То је један непрекидан процес и све се врти у круг.

Поред овог још један важан параметар јесте савладавање прилива предмета који је на врло високом нивоу, чак 98,4 посто, што значи да колико је предмета примљено у току године готово сви су и решени. Ова чињеница основни суд у Бечеју сврстава у један од најефикаснијих судова у држави. Још један доказ доброг рада суда јесте и чињеница да је од укупно 449 поднетих жалби на првостепену одлуку, потвђено 325 одлука, преиначено је 27, укинуто 86, а делимично преиначено 11 одлука.

Похвалу и позитивну оцену добили су и приликом редовне годишње контроле рада коју је извршио Виши суд у Зрењанину као директно надређен бечејском основном суду, уз објашњење да се улажу велики напори како би се поступало у складу са законом и како би се испоштовали процесни рокови.

Чимбуровић се између осталог осврнуо и на нове законе који су донешени у циљу унапређења ефикасности правосуђа. Пре свега донешен је нови Закон о извршењу и обезбеђењу којим је највећи део извшне функције суда пренет на јавне извршитеље. Такође од 1. јануара прошле године донет је Закон за повреду права на суђење у разумном року. У протеклој години од када је овај закон ступио на снагу у бечејском суду поднет је само један захтев за повреду овог права што је у односу на друге судове изузетан резултат, истиче Чимбуровић. Још један веома важан закон о коме се пуно прича, а који ће ступити на снагу од 1. јуна ове године јесте Закон о спречавању насиља у породици. По први пут овим законом је дефинисано шта се подразумева под насиљем у породици и које мере треба да се предузму, што би требало да донесе веома добре резултате. У претходној години на територији наше општине било је око педесетак предмета насиља у породици и у великој већини изречене су ефективне казне затвора, а само у пар случајева је било да је изречена само условна осуда.

На самом крају председник суда желео је да се захвали свим својим колегама, како судијама тако и свим запосленима што доприносе добром и ефикасном раду основног суда, јер без њих то не би било могуће. Свако има своје место и позицију и на свој начин доприноси решавању одређеног проблема, а све у циљу остваривања правде.

Б.С.

 

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *