ДруштвоКултура

Позоришна представа у хуманитарне сврхе!

Представа “Од раја до безњенице” говори о вечној, готово архетипској, љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски. Настала је на Фантасту, дворцу Богдана Дунђерског у склопу ширег пројекта под називом “Чудесни свет Дунђерских” којим се шира јавност упознаје са заоставштином ове значајне породице. Куриозитет ове представе је да се изводи искључиво у дворцима и здањима од културно-историјског значаја, чиме се утисак о “старовремности” теме појачава, у аутентичном амбијенту.

Пре саме представе публици, у форми монодрамског казивања, се представља “Тестамент Богдана Дунђерског” у изведби Филипа Саџаковог.

У представи играју Ервин Хаџимуртезић, као Лаза Костић, Јована Радовановић, као Ленка Дунђерски, Миодраг Петровић, као Лазар Дунђерски, текст и режија мр Зоран Суботички.
Од свог настанка 2015. представа „Од раја до безњенице“ се изводи у Бечеју једном годишње, уз подршку предузетника, при-вредника или удружења попут Ротарy клуба и сл. са скромном амбицијом да се помогне онима којима је помоћ потребна, да се скрене пажња јавности и анимирају дародавци. Такође, на тај начин подсе-ћају се савременици на добротворну црту породице Дунђерских, која је итекако била важан покретачки фактор овог региона.

Тако је у недељу, 18. августа, ова представа изведена у самом дворцу Фантаст, у хуманитарне сврхе. Приход од улазница 15.000 динара биће уплаћен школи “Братство” из Бечеја, која се бави образовањем и васпитањем деце са сметњама у развоју.

Интересовање је било на високом нивоу, али на жалост због ограничених капацитета Велике сале дворца Фантаст, само одређен број публике је могао присуствовати представи. Посетиоци из Београда, Новог Сада, Зрењанина, Суботице и других места Војводи-не, наравно и Бечеја, уживали су у поподневном програму, атмосфери самог Фантаста који је такође био део ове хуманитарне акције.