Друштво

Празнична атмосфера у граду

Од средине децембра месеца почела је да се захуктава празнична атмосфера како у граду тако и по селима. У скоро свим школама ученици су организовали вашаре, сакупљали хуманитарне пакете за своје другаре, окитили ходнике и учионице, организовали дружења. У вртићима „Лабуд Пејовић“ бирао се најлепше украшен ходник, победио је вртић „Коцкица“. Гимназијалци су спремили поклоне и посетили „Лурко кућу“ у Милешеву и тамо малишанима однели поклоне.

Средином децембра, прво наставници а недељу дана касније и ученици, Музичке школе „Петар Коњовић“ су одржали традиционално одлично посећене новогодишње концерте. Препуна сала Градског позоришта сведочи о томе да ови концерти спадају у најпопуларније манифестације у току године у нашој општини и да их публика сваке године жељно очекује.

Свој новогодишњи концерт одржао је и КУД „Ђидо“ као и Градски оркестар „БЕУС“ који су такође већ одавно стандардни део новогодишњих догађања у граду.

И у МКУД-у „Петефи Шандор“ за децу су организоване дечије радионице, а у Спомен кући „Браћа Тан“ и ове године организована је акција у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, управу и националне заједнице под називом „Чинија љубави“ током које су пет дана пред Божић дељени оброци сваког дана за четрдесетак социјално угрожене деце.

У Градском позоришту у Бечеју били су два дана постављени штандова у оквиру Новогодишњег креативног базара, у Спортском центру је током децембра месеца два пута организован и Вашар чоколаде.

Када су „улична“ дешавања у питању сигурно највећи догађај биле су Зимске чаролије у организацији Туристичке организације Бечеј у центру града. Добрим дело програм је био намењена најмлађима уз мноштво радионица и других забавних садржаја, уз Деда Мраза, поклоне и пуно слаткиша са вашара али било је доста тога и за одрасле посебно на штандовима. Ово је први пут да се новогодишњи вашар организује на овај начин уз штандове али и уз музичке наступе локалних бендова и дечијих хорова.

Весело уз музику и дружење било је и у селима. Један од највећих празничних догађаја било је и „Зимско весеље“ у Бачком Петровом Селу у организацији МЗ „8 октобар“, Канцеларије за младе и такође Туристичке организације Бечеј. Веома посећена манифестација протекла је веом весело уз наступе локалних сеоских културно уметничких друштава али и уз „госте“ из града, дечији хор „Бубамаре“ и КУД „Ђидо“.

Треба свакако споменути и то да су се поједина удружење и грађани Бечеја потрудили да ниједно дете ове године не остане без бар једног пакетића и добије своје заслужено виђење са Деда Мразом. Током децембра месеца веома успешне су биле акције прикупљања средстава и донација за доделу пакетића деци из социјално угрожених породица, деци са сметњама у развоју и са инвалидитетом и другима. Паралелно се радило на неколико пунктова, координирано кроз сарадњу Друштва пријатеља деце, Хуманитарног удружења „Хумани људи Бечеја“ и Бечејског удружења младих уз велику подршку локалних привредника који су учествовали и помогли све ове акције. Скупљено је и подељено сигурно преко 600-700 пакетића и слатких и оних који су били намењени целим породицама са одећом и обућом, школским прибором или средствима за хигијену.

И удружење шофера и возача „Друг са Друма“ организовало је акцију „Конвој са срцем“.  У сам центар града камионом је стигао Деда Мраз и поделио слаткише деци. „Конвој са срцем“ кренуо је на пут од 3.000 километара из Врбаса, а већ првог дана обишао је Бачко Градиште, Нови Бечеј и Бечеј. У Бечеју је Шофер Мраз био на челу поворке камиона. Већ наредног дана наставили су свој пут за Темерин, Змајево, Бачку Паланку, Оџаке, Црвенку, Бајмок и Суботицу. Председник удружења возача камиона „Друг са друма“ је Бечејац Петар Видовић.