Празнична пуњена живина

Пуњена кока, пиле, гуска, патка или ћурка углавном су део празничне трпезе. Како се полако приближавамо сезони свечаних ручкова ево неколико идеја за пуњења која могу да буду и веома корисна допуна је-ловника за веће фамилије и већа славља.

Правило је да се прави мало већа количина фила од оног што може да стане у пиле или гуску јер се један део фила који преостане посебно запече у ватросталној посуди и служи уз месо и сок од печења као прилог. Од пуњења можете напривити и векницу и сећи на кришке као прилог. Нежније месо (пилетина нпр.) иде добро уз бели хлеб а патка или ћурка се пуни рустичнијом врстом хлеба.

Најкласичније наше стандардно пуњење је са сецканом џигерицом или млевеним месом. Два већа лука и неколико струкова целера се издинстају на масти или на мало уља, дода се џигерица или млевено месо, зачини по укусу (бибер, со, бели лук), два јајета и исецкан хлеб на коцкице. Замеси се фил и тиме се напуни живина, покрије фолијом и стави на печење. Количина зависи од тога колико желите да остане фила за послуживање, остатак фила потребно је прелити бујоном или супом да хлеб добро упије и тек онда ставити у ватросталну чинију и пећи око 30так минута у рерни.

Веома популарна за свечаније прилике је варијанта са кестењем: 300 грама кестења испећи у рерни или скувати, ољуштити и исецкати ситније, издинстати два већа лука, неколико стабљика целера и исецкати неколико режњева сланине, зачинити по укусу, добро се слаже жалфија са кестеном. Додати два јајета и мању векницу сувог хлеба исецканог на коцке и шољу супе. Напунити пиле, патку … остатак фила натопити са још супе и запећи у рерни 30-так минута док не добије корицу.

Мање више исти принцип се примењује и на остале варијанте (стандардно иде издинстан лук, целер, зачини, хлеб, супа за подливање и јаја, то је основна маса). Одлична је комбинација у коју се додају свеже кобасице и сецкани сир на коцкице затим комбинација лимуна(корица и сок од 2 лимуна) са зачинским травама и сланином па варијација са Грени Смит јабукама сецканим на коцкице које су претходно издинстане на луку и сланиници у комбинацији са сецканим орасима затим божићна варијација са сецканим сувим воћем (посебно су бруснице добре са патком) у комбинацији са сецканим јабукама. Одлична је и комбинација сира са неким ароматичним пивом, или плавог сира и крушака или дуња … Испробајте која вам комбинација највише одговара. Зачине користити по укусу (со, бибер, ђумбир, куркума, чили и сл.)као и зачинске траве (жалфија, мајчина душица, першун…).