Друштво

Председник општине Бечеј: Одлука о новим групама тек у септембру

У другом ребалансу општинског буџета објављена је и ставка по којој се смањује сума плата за Предшколску установу „Лабуд Пејовић“ за око десетак милиона динара. С обзиром на реакцију јавности када је објављено да је скоро 80 деце остало неуписано и саопштења руководства ове установе да ће се највероватније то решити повећањем од 5 нових група и око 12 нових запослених овакав развој ситуација је збунило јавност. Шта је узрок за ово смањење (када се тражило повећање) појаснио нам је председник општине Драган Тошић након седнице када је усвојен овеј ребаланс буџета.

„То све нема никакве везе са отварањем нових група и са захтевом према Министарству финансија за то. Предшколска установа је у новембру-децембру прошле године планирала буџет и масу плата на одређен износ за ову годину. У међувремену је у јануару изашла нова инструкција Министарства финансија према локалним самоуправама да се, када је у питању буџет за предшколске установе убудуће пресек прави у јулу-августу па је то разлог зашто нису добили одобрење за раније предвиђени износ. Локална самоуправа има обавезу да спроведе инструкције и то је морало да се мења а разлика је била тих 10 милиона за које вртић није добио одобрење Министарстава финансија. Да би се та средства вратила на тај конто за плате у вртићу Министарство тражи да се најпре ове године направи пресек негде у јулу-августу месецу а да за сада врате те средства у локални буџет. Морам да нагласим да нама у локалној самоуправи није проблем и ми ћемо им та средства вратити неким наредним ребалансом чим они добију сагласност Министарства.“ – рекао је Тошић.

О томе која је процедура и шта се догађа тренутно са захтевом вртића за повећање броја група и запослених за следећу радну годину председник Тошић је рекао:

„Када су у питању наше обавезе ми још чекамо јер нама, Оп штинском већу, још увек вртић треба да достави колико им стварно треба нових група и нових радника званично. Они су за сада мишљења да им треба тих нових пет одељења. Ми немамо проблем да то и финансирамо али они све то прво морају да објасне и образложе Министарству финансија, ако им то успе и Министарство одобри ми ћемо као локална самоуправа дати сагласност и то без проблема одобрити. Ипак, ако питате за моје мишљење, чисто сумњам да ће им Министарство одобрити тај план у том обиму. Када сам последњи пут и то скоро причао са надлежнима из Министарства они су сматрали да би вртић прво требало да изврши одређену прерасподелу сати рада када је у питању тренутно запослено особље и да направе неки план за прерасподелу група. У том случају било би реално да буде одобрено отварање три нове групе. Но, ми се не мешамо много у тај стручни део и само желимо да нама, тј. Општинском већу, ПУ „Лабуд Пејовић“ достави свој предлог и евентуално извештај који ће бити толико добар да буде прихватљив и за Министар ство финансија и неће бити никаквог проблема да се одобре средства за цео тај програм у пуном обиму. Нама је речено да евентуално негде у августу месецу можемо да добијемо сагласност за отварање нових група али тек у септембру месецу ћемо знати колико ће бити нових група и заиста отворено и колико ће бити нових запослених у тој установи. Оно што је најбитније мислим да грађани Бечеја не треба да брину као ни запослени у вртићима. Средства за те намене у буџету општине Бечеј постоје јер и ми у локалној самоуправи желимо да сва деца похађају предшколске установе. Ја сам за то да то буде у Бечеју 100 посто, да сва деца буду у вртићима али морамо најпре да мало рационализујемо све то да би то било и прихватљиво за Министарство финансија које ипак о томе одлучује јер имамо разних ситуација где би могла да се уради боља организација посла. Имамо и не мали број деце из околних места која похађају вртиће у Бечеју, родитељи носе децу у централни објекат у граду а постоје одељења у селима што резултира да онда немамо довољно деце у групама а због тога морамо овде у централном објекту да отварамо две нове групе. То су негде могућности да се ураде неке прерасподеле и запослених и другачије усклади време рада.“