Драган Тошић: Нове инвестиције и пројекти

Председник општине Драган Тошић се обратио одборницима поводом ребаланса буџета да појасни неке ставке и зашто је овај други ребаланс морао да се донесе. Измене у буџету односе се на пројекте и уговоре за реализацију који су потписани са вишим нивоима власти па буџет мора бити усклађен са тим приливом средстава. Он је одмах најавио и још један ребаланс за остале ставке у буџету у току овог месеца пред летњу сезону као и неке нове пројекте који су у међувремену одобрени.

Као највећи и најзначајнији пројекат који је већ уврштен у буџет државног јавног предузећа „Путеви Србије“ који је договорен са овим предузећем је пројекат изградње дуго најављиваног кружног тока у Бачком Градишту. За овај пројекат ће такође поново морати да се уради и нова пројектно-техничка документације али без обзира на то из „Путева Србије“ обећали су чак да ће кружни ток бити и изграђен до краја године. Према речима председника Тошића то би било одлично али се нада де ће изградња бар почети ове године и завршити следеће.

Најавио је и бушење два нова бунара, та средства би требало да добије ЈП „Водоканал“. Када су у питању средства за спортски комплекс код стадиона добијено је 25 милиона динара од надлежног министарства и то је већ убачено овај ребаланс али је, према речима председника, битно нагласити да општина Бечеј такође из сопственог буџета за све те пројекте издваја и сопствена средства. Конкретно за тај спортски комплекс у питању је 8.5 милиона динара, за атарске путеве чак половину средства (укупно је 35 милионадинара).

Пројекат атарског пута у камп насељу у Бачком Градишту је од покрајинског секретаријата за пољопривреду добио око 10 милиона али толико исто је издвојила и Општина Бечеј. Овакво управљање финансијама доноси највише добити јер да би општина могла успешно да конкурише на расписе на покрајинском и републичком нивоу потребно је да се уложе и већа сопствена средства јер тражи се најчешће око 30 до 40 посто, на тај начин се пројекти боље бодују и самим ти и одобравају.

Председник општине је напоменуо да се ради на још једном пројекту који се већ дуже време очекује. Наиме, завршава се и пројектно-техничка документације за пешачку стазу према Бисерном острву из Бачког Градишта. Пројекат је донекле проширен јер је сада у том пројекту предвиђена и посебна пројектна документације за расвету на том потезу пута. Ово би требало да се заврши за месец и по дана кад ће бити и расписани и поједини конкурси али и ако се не добију средства из виших нивоа власти председник је обећао да ће се та два пројекта (пут и расвета) радити свакако па и из локалног буџета.

Председник општине осврнуо се и на проблем неасфалтираних улица у Бачком Петровом Селу којих је јако много за насеље тевеличине и рекао да општина свакако не може само из сопствених средстава да то све уради и финансира али де ће се потрудити да се не томе ради следећих две до три године, да се пронађу средства из донација, да се лобира код виших нивоа власти и према државним јавним предузећима.