Економија

Председник општине: Значајна улагања у инфраструктуру

На састанку са мештанима Бачког Петровог Села председник оп- штине Бечеј др Вук Радојевић је најавио и неколико већих инвестиција које би у наредном периоду требало да буду реализоване. Тема састанка било је, пре свега, стање безбедности у селу након вандалског рушење 40-так споменика на Православном гробљу али се у разговору са мештанима покренула и тема инфраструктурних улагања како у Бачко Петрово Село тако и на територији целе општине.

„Ево, данас смо послали Министарству саобраћаја, тачније данас сам имао неколико разговора о томе, и одобрили су нам да следеће године радимо реконструкцију неколико већих улица па смо, између осталог делегирали и улицу Др. Киш Имре у Бачком Петровом Селу да се уради комплетно цела од Робне куће до краја са бициклистичком стазом. Делегирали смо такође овом приликом и реконструкцију Новосадске улице у Бечеју од семафора до центра, такође са бициклистичком стазом јер она иде од Индустријске зоне и има доста радника који иду бициклом на посао. Поред те две улице делегирао сам комплетно улицу која иде од Католичке цркве све до Бисерног острва у Бачком Градишту. Те улице су нам сада приоритет јер су све три од ширег друштвеног значаја. С друге стране, морам да поменем још један већи пројекат, имамо и споразум који смо већ потписали такође са Министарством саобраћаја и инфраструктуре на око 1.5 милиона долара (Лид пројекат је у питању) у оквиру којег смо добили средства за реконструкцију тротоара и уопште за побољшање безбедности у саобраћају на територији општине Бечеј.“  – рекао је Радојевић.

На питање новинара након одржаног састанка др Вук Радојевић шта се догађа и у којој фази је велики пројекат изградње водовода и канализације у три насељена места у општини (Бечеј, Бачко Петрово Село и Бачко Градиште) који је најављен још пре скоро две године он је рекао: „Канализација нам је одобрена од стране Министарства за заштиту животне средине, 6.65 милијарди динара је обезбеђено за сва три места Бечеј, Бачко Петрово Село и Бачко Градиште, за канализациону мрежу са новим пречистачима. До краја године се очекује да се крене у реализацију. Када је у питању водоводна мрежа направили смо пројекат током претходних три, четири месеца и конкурисали смо код Покрајинског секретаријата за пољопривреду и водопривреду за пројекат за чију би реализацију они дали 50 милиона а ми око 30 и то би требало да почне да се реализује од следеће године јер сад следе процедуре које треба да се обаве, па онда и зимски период тако да је реално да почне да се ради током следеће године. Канализација у целој општини је питање пре свега стандарда и квалитета живота у 21. веку. Но, када и урадимо канализациону мрежу комплетно мораћемо да порадимо и на томе да подигнемо ниво свести наших суграђана по питању екологије јер дешавало се и раније да кад и урадимо канализацију у неколико улица грађани не желе да се прикључе на њу јер онда морају сваки месец да плаћају рачун „Водоканалу“ а овако могу да плаћају само два или три пута годишње пражњење септичке јаме, што је јефтиније. То заиста не могу да разумем. Ми сви који учествујемо у јавном животу општине морамо да јавно кажемо да је то нешто што је неопходно, да је то тековина цивилизованог начина живота, и ми сами то морамо да по-кажемо на делу.

Током претходног периода објављено је на општинском сајту и на друштвеним мрежама да је следећи инфраструктурни пројекат који ће бити реализован изградња пешачко-бициклистичке стазе према Бисерном острву у Бачком Градишту. Овај пројекат је најављен као још један од приоритетних за Бачко Градиште након несрећа на том путу када је аутомобил налетео на групу деце у марту 2021. године, приликом које је теже повређен дечак Алекса Продановић.

О томе колико кошта израда пешачке и бициклистичке стазе у Градишту и да ли је у питању реална цена коштања тог пројекта др Радојевић је рекао следеће „То је процена стручних лица које имају лиценце. Ја не разумем појединце који себи дају за пра-во да коментаришу нешто што је струка урадила а они нису те струке. Пројектанти који су грађевинске струке су направили пројекат који је Покрајинска Влада одобрила, прихватила и издвојила финансијска средства. У питању је непуних 1500 метара бициклистичко-пешачке стазе од Бачког Градишта до Бисерног острва и још неких 350 до 400 метара асфалтирања пута са леве стране. Прошле године смо такође од Покрајинске владе добили паре за онај пут са десне стране, сада се на истом потезу асфалтира пут на десну страну и то је исто обухваћено овим пројектом. За ове потребе Општина Бечеј је обезбедила неких 15 милиона динара и заједно са оних 42 милиона које је обезбедила Покрајинска Влада то је око 58 милиона динара. Јавна расвета није предвиђена овим пројектом. Имали смо разговоре и на ту тему приликом потписивања уговора за овај пројекат, и оно што је наш предлог-идеја, а имајући у виду да је у питању и парк природе Бисерно острво, да се не ради класична јавна расвета да се не би реметила флора и фауна, него да се уради јавна расвета на соларно напајање. Ми ћемо такав пројекат и да направимо и конкурисаћемо за средства код Покрајинске владе.“