Политика

Председник Покрајинске владе у посети Бачком Градишту

Дотрајали мост на Старој Тиси код Бисерног острва у Бачком Градишту комплетно је реконструисан, радови су потпуно завршени почетком августа. Финансирање реконструкције моста обезбедио је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу из позиција буџетских резерви, а Општина Бечеј је инвеститор овог пројекта укупне  вредности  9,6 милиона динара с ПДВ-ом.

Радове, који су трајали од половине маја до половине јула, изводило је предузеће ДТВ ВД Средња Бачка, д.о.о. Бечеј а подизвођач је била фирма Драган Николић ПР ВДН из Црвенке.

Ова реконструкција је подразумевала радове на монтажи и уградњи нови патосница, набавку и припрему челичних коловозних плоча и антикорозивну заштиту металне конструкције. Постављена је и одговарајући саобраћајна сигнализација која дефинише тежину возила која могу да користе овај мост.

Председник покрајинске владе Игор Мировић је у среду 2. септембра обишао реконструисани мост и заједно са председником општине Бечеј Драганом Тошићем тим поводом се обратио новинарима.

„Још 1983. године је на овом месту постављен мост и то понтонски, после тога је убрзо постављен мост са шиповима  и од тада никада није више реконструисан у оволикој мери као сада. Радиле су се током година ситне реконструкције и санације појединих делова. Захваљујем се Покрајинској влади и господину Мировићу, премијеру, који је из буџетских резерви издвојио средства  за реконструкцију овог моста и обезбедио становницима Бачког Градишта могућност да лакше могу да дођу до својих њива и парцела. Преко пута овог моста је већ катастарска општина Нови Бечеј па смо морали да решимо проблем како ћемо финансирати реконструкцију али је то решено укључивањем Покрајинске владе у пројекат.“ – рекао је Драган Тошић

„Драго ми је што смо успели да током пролећа и лета ове године санирамо овај мост. Последња његова реконструкција била је 2015. године и то не у овом обиму. Сада смо управо разговарали са представницима локалне самоуправе да је следећа иницијатива да ангажујемо неког од људи са нашег Факултета техничких наука и пројектанте да видимо, ако је могуће, на трајнији начин да решимо основе моста на којем тренутно стојимо, да би убудуће те поправке и реконструкције биле ређе и да би покушали да, евентуално, елементе монтажног моста који је овде постављен још 70-их година прекројимо у неко трајније решење. Ми смо вољни да то финансирамо, ако је то технички уопште изводљиво, јер је то веома важно за све Градиштанце и за све оне који имају ту своје парцеле и њиве. Настојаћемо да и даље помажемо све општине  у овом делу Војводине, Бечеј, Нови Бечеј и да реализујемо и друге пројекте. Овај мост је био веома важан јер није био безбедан, мада морам напоменути да и сами мештани у великом броју прелазе са својим транспортним возилима мост са недозвољеном тонажом, са великим камионима, што је такође проблем.“– рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић