Представљена Монографија фудбала у Бечеју 1911-1975.

Монографија фудбала у Бечеју за период од 1911. до 1975. свечано је представљена у великој сали Скупштине општине Бечеј. Аутори овог историјског дела су Недељко Стојковић и Борис Лозанов, а штампање овог издања финансијски је подржала Општина Бечеј.

Подршку при стварању ове монографије дали су фудбалски ветерани нашег града и њихове породице, а сам процес прикупљања материјала и писања књиге трајао је три месеца. Монографија је објављена у години када је навршено 110 година од доношења прве фудбалске лопте у Бечеј.

“Пошто сам ја рођени Бечејац, била ми је изузетна част и задовољство да су ме ветерани бечејског фудбала својим потписима овластили да после оне моје ретроспективне изложбе, коју сам направио пре пандемије 2019. године у галерији “Круг”, где сам представио један део своје колекције фотографија, а најзначајније место заузели су управо фудбалери, који су били и најзаступљенији. Један од најстаријих играча ме је питао када ћу поново тако нешто да направим, а ја сам одговорио да је наредни корак да напишемо књигу”, казао је Борис Лозанов.

Иза ове монографије стоји предани рад историчара Недељка Стојковића, који је прикупио значајну историјску грађу и написао књигу, док је фотографијама Бориса Лозанова визуелно обогаћено дело које на занимљив начин документује најзначајније догађаје и највећа имена бечејског фудбала.
к“Монографија обухвата период од 64 године, а када узмемо у обзир да је издата књига о ватерполу, ово дело представља круну најпопуларнијих спортова тог времена. Као такви, ови ветерани и они који нису више међу живима, иду као легенде у историју Бечеја”, азао је Лозанов.

Дело је написано на 160 страна и говори о почецима фудбала у Бечеју, затим развоју овог спорта, а садржи више од 80 аутентичних фотографија, амблема и заставица које су капитени пре утакмица размењивали.

На промоцији монографије осим аутора присутнима се обратио и Дане Мандић, члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам, који је истакао да су дела попут ове монографије веома значајна за целу општину и све нас, јер ће она остати у аманет будућим генерацијама и неговати успомену на оне који су стварали историју.

“Захваљујем се Општини Бечеј, председнику Драгану Тошићу и члану већа Данету Мандићу јер су обезбедили средства и омогућили да ова књига буде штампана. Поред тога, хвала свим ветеранима и њиховим породицама који су помогли да попуним своју колекцију фотографија и остатак материјала”, закључио је Лозанов.

У оквиру ове промоције, ветеранима овог спорта уручене су захвалнице за уложене напоре и постигнуте резултате на унапређењу фудбала у Бечеју. Вукашин Љубојев