Óbecse

Prelo tűvel és flitterrel

A prelo évszázados bunyevác népszokás, amelynek  jelentése fonó, és egy kalákában végzett munkaszokásból, a kenderfonásból eredeztethető. Eleinte családoknál rendezték meg: ilyenkor minden korosztály összejött a gyerekektől az idősekig és együtt szőttek, fontak, beszélgettek, olykor még egy kiválasztott mesélő is volt köztük. Így múlatták télen a napokat, amikor nem kellett a mezőgazdasági munkákkal foglalkozni.

Az óbecsei Snežana Sekulić nem mezőgazdasági munkákból él, elfoglalt ügyvédként, feleségként és édesanyaként télen-nyáron egyformán rengeteg dolga van. Nemrégiben otthonában mégis prelót tartott: vagy húsz ügyeskezű és szorgalmas asszony jött el hozzá egy kis csevegésre és kézimunkázásra.

– Lánykorom óta szeretek kézimunkázni. Amikor az óbecsei Đido Művelődési Egyesület elnökeként azzal szembesültem, hogy a sokác népviselet beszerzésére pályázva a szükséges 12 viselet helyett csupán egyre elegendő pénzt kaptunk, a kezembe vettem a dolgokat: magam köré gyűjtöttem ügyes kezű rokonokat, barátokat, majd csatlakoztak hozzánk a radičevići Mak na konac  és a mileševói Mileševke egyesületek asszonyai is – innentől már egymást ösztönöztük, és a kevésbé gyakorlottak is gyorsan belejöttek a hímzésbe, varrásba…Ezeken közös prelókon elbeszélgetünk, eszünk, iszunk, tapasztalatot cserélünk és kicsit versengünk is egymással – mondja Snežana.

Az elmúlt három évben a lelkes csapat több mint két tucat férfi és ugyanannyi női sokác viseletet varrt meg: egy-egy női öltözeten 4-8000 flitter van, és egy ügyes asszony egy óra alatt 40-et tud felvarrni. Ez az önkéntes munka ezért is felbecsülhetetlen értékű, hiszen egyetlen ilyen autentikus ruháért ezerötszáz eurót is elkérnek máshol.

Zoran Mučalov a Đido táncosa, ruhatárosa, a viseletek ügyében a csoport szakmai tanácsadója, aki szerint ebből a spontán kezdeményezésből hatalmas dolog született.

  • A kézimunkázó nők, asszonyok remek munkát végeztek a sokác viselettel, a gyönyörű szoknyák a mintául szolgáló eredetivel megegyező, ha nem jobb minőségben készültek el, amihez sok kutatómunkára is szükség volt. Azon vagyunk, hogy viseletben és táncban a vajdasági népi hagyományok őrzői legyünk – a táncban már bizonyítottunk, ezek az asszonyok pedig a viseletekben is sikerre viszik ezt a törekvésünket. Most gazdag hímzésű, slingelt bácskai viseletek készülnek – tudtuk meg Zorantól.

A víg kedélyű és vitális nők, asszonyok egy része tavaly a tánchoz is kedvet kapott, így alakult meg a gyermek, ifjúsági, profi és veterán csoport mellett a középkorúak és a nyugdíjas asszonyok rekreációs tánccsoportja is – ez utóbbi a Đido év végi koncertjén be is mutatkozott a közönségnek. Ezek az asszonyok emellett közös utazásokat szerveznek és mulatni is rendszeresen összejönnek – végül is prelo nem csak munka, de vigalom is.

F.R.

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *