Преврнути колач од воћа

Пре два броја дали смо вам савет како да искористите воће (тада још важеће јагоде) док је у сезони за брзинске колаче. Вероватно најгора ствар лети су компликовани колачи који захтевају мућење, печење, места у фрижидеру, топљење чоколаде, прављење филова али не заборавите да уместо тих филова увек можете да користите куглу сладоледа или евентуално шлаг. 

Изврнути колачи су рођени за летње воће (ок, може то и зими са бананама, са наранџом или јабукама, ананасом) јер лети вам се најчешће догоди да вам се накупи воћа у чинијама на столу, посебно на овим врућинама оно то има јако кратак рок трајања. Ово је и најједноставнији колач где вам треба једна чинија и једна дубља тепсијица и неких 20-25 минута времена. 

За ђувеч тепсију потребно вам је 5 већих брескви (или зрелијих крушака, кајсије, јабуке, црвено воће било које, шљиве, нектарине) које ћете исецкати на крупније коцкице, или већ онако рустично како вам падне под нож, нема везе ако има сока и ако је мекано. Потребно је толико воћа да прекрије дно комплетно и буде дебљине око 3 цм. Воће поспите шећером, најбоље жутим или браон, циметом, мало сока од лимуна, неколико листића путера и ставите у рерну да се пече. Потребно је да се шећер скроз растопи и да се направи густ сос око воћа, неких 10-так минута на мало јачој ватри (око 200). У међувремену миксером умутите 5 јаја са 5 кашика шећера, два ванил шећера, мало соли, мало лимунове коре и 150 грама отопљеног или на собној температури путера. Додајте једну кашику милерама да буде мекше тесто и брашна онолико колико је потребно да се направи гушће кремасто тесто и један прашак за пециво. Успите преко воћа и вратите у рерну и пеците 15-20 минута најдуже на око 180 степени, пробајте виљушком да ли је тесто испечено. Не треба га пресушити само да виљушка буде чиста кад проверавате. Оставите да се охлади на собној температури, одвојите ивице уколико су се залепиле и преврните колач на тацну. Не брините сок од воћа ће тесто упити и кад се охлади згуснути. Охладите колач и служите са сладоледом, шлагом, посластичарском кремом или лимун кремом ако имате у фрижидеру или пудингом од ваниле, може и са неким кремастим јогуртом ако желите лакшу варијанту.