Привреда после првог таласа короне

На дан када је овај текст настао исплаћен је и последњи минималац од око 30.000 динара за раднике микро, малих и средњих предузећа, док је половина тог износа намењена за велике компаније из пакета помоћи државе предузећима, због епидемије и губитака током ванредног стања.

Унија послодаваца Србије спровела је истраживање о последицама које је епидемија имала на привреду уз техничку подршку Међународне организације рада (МОР) и у партнерству са Европском банком за обнову и развој. Истраживање је организовано од 7. до 30. априла 2020. године и обухватило је 462 предузећа.

“Према исказима датим у упитнику, нешто мање од трећине предузећа у Србији опоравиће се од кризе у року од месец дана, док послодавци ретко разматрају привремено или трајно затварање. Другој трећини предузећа (и нешто више), биће потребно од један до три месеца за опоравак, док ће се трећина опоравити за три до шест месеци”, показује истраживање Уније послодаваца.

Према резултатима упитника најмању отпорност на новонасталу ситуацију због коронавируса, показала су предузећа до 10 запослених, односно предузећа у хотелијерству и угоститељству, транспорту, промету некретнина и у текстилној индустрији али су последице претрпели скоро сви.

У нашој општини није било сличног истраживања, или бар тако нешто није објављено. И код нас већина угоститеља није радила скоро три месеца па је и у Бечеју када је ова грана привреде у питању слична ситуација али о томе смо писали и у нашим претходним бројевима, непосредно након укидања ванредног стања. Питање сада је шта ће бити даље.
За сада нема никаквих најава из Владе о новим економским мерама а креће и нови талас короне. Овога пута вероватно није логично очекивати неку значајнију помоћ од државе која ће цело ово лето ионако бити у неком облику интеррегнума јер тек следи формирање владе и бирање новог мандатара и министара. Све ће то трајати до јесени када се и очекује прави удар економске кризе за већину предузећа.