Економија

Knott Autoflex: Нема отпуштања, мораторијум на кредите и одложена плаћања су нам помогли

О томе каква је ситуација данас у једном од највећих бечејских предузећа, Knott Autoflex Yug, власник ове фирме Драган Кнежев нам је одговорио на неколико питања.

Да су мере владе Србије у вашем случају помогле да се бар делом санирају последице тромесечног застоја за време короне?
Knott Autoflex Yug доо спада у велика предузећа, сто значи да смо од пакета помоћи привреди могли да користимо мораторијум на кредите и одложено плаћање пореза и доприноса на плате запослених. У сваком слућају нам је то било од помоћи, али смо мишљења да је критеријум за исплату мимималног ЛД по запосленом у трајању од три месеца требало да буде колики је утицај кризе, услед Covid-19, на пословање појединих предузећа, а не величина тих предузећа.

Да ли је након укидања ванредног стања дошло до неке консолидације промета и тржишта када је ваше предузеће у питању?
Наше пословање се након попуштања рестриктивних мера у Србији и Европи стабилизовало у потпуности. И даље смо опрезни по питању прогноза до краја године јер је непозното шта ће се дешавати наредних месеци. Оптимистички гледано можемо испунити план за ову годину – раст продаје за 5%, песимистички да продаја буде на нивоу прошле године.

Да ли сте били принуђени да смањујете број запослених?
Нико од стално запослених радника није добио отказ, у кратком периоду од месец дана смо смањили број запослених на одређено време.

Да ли још увек имате потраживања за неким новим радним профилима, да ли запошљавате нове раднике? Који су то профили и радна места у питању, ако их има?
Тренутно још запошљавамо одређени број радника у погону за топло цинковање и, наравно, по потреби у производњи и другим секторима стандардног програма.

Да ли сте спремни да убудуће ако уследи други или трећи талас короне успоставите начин рада у фирми који неће угрожавати здравље радника?
Направили смо план пословања за случај кризе сличних размера. Мере које смо предузели током ванредног стања су биле ефикасне и омогућиле нам да радимо у континуитету без застоја.